Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Ευρωρωσικό σχέδιο...



Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο ρώσος ομόλογός του Νμίτρι Μενβέντεφ παρουσίασαν την Τρίτη ένα σχέδιο από έξι σημεία για την επίλυση της ρωσογεωργιανής σύγκρουσης που προβλέπει την επιστροφή των εμπολέμων στις θέσεις που κατείχαν πριν να ξεσπάσει η κρίση.
Τα ενεχόμενα μέρη πρέπει να δεσμευτούν ότι "δεν θα προσφύγουν στη βία", "θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες οριστικά", θα διαβεβαιώσουν "την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας", οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν " στις θέσεις όπου συνήθως σταθμεύουν", ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν "στις γραμμές που κατείχαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε ο κ. Σαρκοζί στην κοινή με τον κ. Μεντβέντεφ συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα.
Τα έξι σημεία προβλέπουν "την έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τους τρόπους διαρκούς ασφάλειας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", τις δύο δημοκρατίες που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.
Ο κ. Σαρκοζί παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχει "λάβει την δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας, "ένα σημείο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης".
Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι "ο δρόμος είναι ελεύθερος προς μια σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στη Νότια Οσετία" εκτιμώντας ότι "όλα εξαρτώνται από την Τιφλίδα" όπου πρόκειται να πάει αργότερα ο κ. Σαρκοζί -η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ- για να συνεχίσει τη μεσολάβησή του.
Μετά τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί ο ρώσος πρόεδρος καταφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά του ομολόγου του προέδρου της Γεωργίας, τονίζοντας ότι ενήργησε ως "τρελός" και ότι είπε ψέματα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των μαχών στη Νότια Οσετία.
"Ξέρετε, η διαφορά των τρελών από τους άλλους ανθρώπους είναι ότι όταν μυρίζουν αίμα είναι πολύ δύσκολο να τους σταματήσεις. Γι αυτό τότε πρέπει να καταφύγεις στην χειρουργική", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία θα χρειαστεί να λάβει νέα "μέτρα" κατά της Γεωργίας, στην περίπτωση που η χώρα αυτή αρνηθεί να αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Νικολά Σαρκοζί και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. "Απαιτείται η υπογραφή της συμφωνίας για τη μη χρήση βίας", τόνισε ο κ. Λαβρόφ μιλώντας στον Τύπο και πρόσθεσε ότι η Γεωργία θα πρέπει να μεταφέρει τα στρατεύματά της στις μόνιμες βάσεις τους.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι είναι "'άκαιρο προς το παρόν" να ερευνηθεί και να οριστεί ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας , εκτιμώντας ότι όλοι οι μαχητές θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα πεδία των μαχών και να τερματιστούν οι αιματηρές συγκρούσεις."Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να μπω στη θέση του κατηγόρου", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τόνι Φράτο, απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η γεωργιανή επίθεση στις 6 Αυγούστου στη Νότια Οσετία προκάλεσε την κλιμάκωση της κρίσης. "Πιστεύω ότι αυτή η ερώτηση είναι προς το παρόν άκαιρη", πρόσθεσε ο κ. Φράτο."Στην παρούσα φάση, αυτό που μετράει, είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αποσυρθούν" από τις θέσεις που έχουν καταλάβει, επισήμανε.Πάντως, οι χώρες του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη "δυσανάλογη" χρήση βίας από τον ρωσικό στρατό κατά την επίθεση του εναντίον των γεωργιανών στρατευμάτων, στη διάρκεια της συνόδου των πρεσβευτών τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χοοπ Σέφερ. "Η υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από την Ρωσία καταδικάστηκε από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, όπου εδρεύουν οι αντιπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γιαπ ντε Χοοπ Σέφερ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κατά το τέλος της συνόδου του Σώματος. "Είναι ο λόγος για τον οποίο μια εκεχειρία είναι τόσο σημαντική", επειδή θα προβλέπει έναν "άμεσο" τερματισμό των εχθροπραξιών, πρόσθεσε. Η ανακοίνωση του τερματισμού της ρωσικής επίθεσης "θα είναι ένα καλό νέο αν επιβεβαιωθεί και στην περιοχή των συγκρούσεων", είπε ακόμη ο Σέφερ. Από την πλευρά τους, οι γεωργιανές δυνάμεις αποχώρησαν από τα φαράγγια Κοντόρι μία διαφιλονικούμενη περιοχή στο έδαφος της Αμπχαζίας, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τιφλίδα. Η Γεωργία ανακοίνωσε πως ζήτησε "στρατιωτική βοήθεια" από το ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των αντιπροσώπων της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, κυρίως για την αποκατάσταση του συστήματος ραντάρ της, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Πάντως, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε την Τρίτη ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (KAK),στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.