Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Πέντε εκατομμύρια υπογραφές υπέρ τρίτης θητείας του Κολομβιανού προέδρου!



Υπογραφές μαζεύουν οι Κολομβιανοί προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της τρίτης συνεχόμενης θητείας του προέδρου της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε.
Ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου σημειώσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξυπνήσω στην Κολομβία του 2014 με πρόεδρο τον Ουρίμπε, μηδέν αντάρτες και όλες τις προσπάθειες των Αρχών να επικεντρώνονται στη μάχη κατά των βαρόνων της κοκαΐνης».
Ήδη, όπως αναφέρει η El Pais, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πέντε εκατομμύρια υπογραφές, δηλαδή 3,5 φορές περισσότερες από όσες απαιτεί ο νόμος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι ο Ουρίμπε εξελέγη για δεύτερη θητεία το 2006. Είχε προηγηθεί «μίνι»-συνταγματική αναθεώρηση με περιορισμό της θητείας σε τέσσερα χρόνια.
Η δημοτικότητά του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει πλήγματα τόσο στους βαρώνους της κοκαΐνης, όσο και στους αντάρτες των FARC με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρτ.
Σημειώνεται ότι στη Κεντρική και Νότιο Αμερική η τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία αποτελεί σχεδόν... ταμπού, αφού στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπεται, ενώ στο Μεξικό δεν επιτρέπεται ούτε καν η δεύτερη συνεχόμενη θητεία.
Ακόμα και ο Ούγκο Τσάβες είδε τους συμπατριώτες του να καταψηφίζουν την προσπάθειά του να μείνει περισσότερο στην εξουσία, ενώ στην Αργεντινή το προεδρικό ζεύγος Νέστορ και Κριστίνα Κίρσνερ φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το σκόπελο: πρώτα η τετραετία του σύζυγου (2003-2007), ακολούθησε η Πρώτη Κυρία και νυν πρόεδρος Κριστίνα (από το 2007) και αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο σύζυγος θα επανέλθει στην εξουσία αργότερα...