Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Λογοκρισία, νέφος και ντοπάρισμα στην ατζέντα της ΔΟΕ στο Πεκίνο!...



Η πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στο Διαδίκτυο, το νέφος που δεν λέει να φύγει από το Πεκίνο και οι περιπτώσεις της Κατερίνας Θάνου και της Μάριον Τζόουνς είναι τα βασικά θέματα που συζητούν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι Κινέζοι διοργανωτές λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ έφτασε στο Πεκίνο για τη συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πριν από την τριήμερη συνεδρίαση της ολομέλειας που θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι περιορισμοί που συνεχίζουν να ισχύουν όσον αφορά την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε ξένους δικτυακούς τόπους.

Παρά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου για «ελεύθερη» πρόσβαση, οι ανταποκριτές στο Κύριο Κέντρο Τύπου ανέφεραν την Παρασκευή ότι η πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους που αφορούν πολιτικά θέματα, για παράδειγμα την πλατεία Τιενανμέν ή τη Διεθνή Αμνηστία, παραμένει ουσιαστικά αδύνατη.

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση της πρόσβασης σε περιεχόμενο που «μπλοκάρονται χωρίς λόγο». Πρόσθεσε πάντως ότι οι αρχές της διοργανώτριας χώρας πρέπει να γίνουν σεβαστές και ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπλόκαρε πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους ή περιεχόμενο το οποίο θα έκρινε ανατρεπτικό, ή δικτυακούς τόπους που κινούνται ενάντια στο εθνικό συμφέρον».

Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο κάλεσε τα διεθνή ΜΜΕ να μην «πολιτικοποιήσουν» τους Ολυμπιακούς.
Ρύποι και μετάλλια

Όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, το Πεκίνο συνεχίζει να καλύπτεται από ένα γκρίζο νέφος, παρά τα δραστικά μέτρα των τελευταίων εβδομάδων -μεταξύ άλλων απομακρύνθηλαν τα μισά αυτοκίνητα από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Αν χρειαστεί θα ληφθούν «πρόσθετα επείγοντα μέτρα», όπως το κλείσιμο 215 ακόμα εργοστασίων στο Πεκίνο, το γειτονικό Τιανζίν και την ευρύτερη επαρχία Χεμπέι.
Ο Ζακ Ρογκ έχει προειδοποιήσει ότι τα αγωνίσματα αντοχής διάρκειας άνω της μίας ώρας θα αναβληθούν αν η ποιότητα του αέρα δεν είναι επαρκής.
Στις συζητήσεις θα εξεταστεί επίσης το πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ που θα εφαρμοστεί στο Πεκίνο, το οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι περιγράφουν ως το πληρέστερο και αυστηρότερο στην ιστορία των Αγώνων. Προβλέπεται η διενέργεια περίπου 4.500 τεστ, στα οποία οι αθλητές θα ελεγχθούν και για νεώτερα «κόλπα», όπως η αυξητική ορμόνη και η ερυθροποιητίνη.

Η ΔΟΕ πιθανότατα θα συζητήσει και το θέμα της Κατερίνας Θάνου, της οποίας ο δικηγόρος απείλησε να καταθέσει αγωγή κατά της Επιτροπής αν δεν επιτραπεί στην αθλήτρια να συμμετάσχει. Η Θάνου αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και τιμωρήθηκε με διεθνή αποκλεισμό επειδή δεν εμφανίστηκε για έλεγχο ντόπινγκ την παραμονή της τελετής έναρξης.
Η απόφαση για το αν μπορεί να αγωνιστεί στο Πεκίνο αναμένεται την Πέμπτη.

Η ΔΟΕ θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο εκ νέου απονομής των μεταλλίων που κέρδισε το 2000 στο Σίδνεϊ η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς, η οποία αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Ένα από τα μετάλλια της Τζόουνς είναι το χρυσό για τα 100 μέτρα, το οποίο θεωρητικά δικαιούται τώρα η δεύτερη νικήτρια που δεν είναι άλλη από την Κατερίνα Θάνου.
Η ΔΟΕ φαίνεται απρόθυμη να το απονείμει στην Ελληνίδα αθλήτρια και η πρώτη θέση για τα 100 μέτρα θα μπορούσε να παραμείνει κενή.

Στις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου η ΔΟΕ θα λάβει επίσης εκθέσεις προόδου από τους διοργανωτές των τριών επόμενων Ολυμπιακών:
τους Χειμερινούς στο Βανκούβερ το 2010, τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και τους Χειμερινούς στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press