Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Δουλειά «από μέσα» φαίνεται ότι ήταν οι επιθέσεις με άνθρακα το 2001...



Αμερικανός ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτοκτόνησε λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για τις επιθέσεις με άνθρακα που τρομοκράτησαν τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αναφέρει την Παρασκευή ο αμερικανικός Τύπος.
Ο Μπρους Αϊβινς, 62 ετών, εργαζόταν για 18 χρόνια στο κρατικό εργαστήριο βιοασφάλειας στο Φορτ Ντέτρικ του Μέριλαντ. Αυτοκτόνησε την Πέμπτη με υπερβολική δόση αναλγητικών, λίγο αφότου έμαθε ότι ήταν ύποπτος για τις επιθέσεις, γράφουν οι Times του Λος Αντζελες.
O Αϊβινς φέρεται να είχε βοηθήσει το FBI στην εξέταση των φακέλων με τους οποίους είχε αποσταλεί το μικρόβιο του άνθρακα σε γραφεία πολιτικών και δημοσιογράφων. Φέρεται επίσης να είχε προβεί το 2001 και το 2002 σε μη εξουσιοδοτημένες δειγματοληψίες για τον εντοπισμό σπορίων άνθρακα στο εργαστήριο βιοασφάλειας.
Από τον Ιούνιο του 2002 το FBI έκανε «φύλλο και φτερό» 20 με 30 επιστήμονες που θα μπορούσαν να έχουν τη γνώση και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις, λίγες εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι μολυσμένοι φάκελοι σκότωσαν πέντε άτομα, παρέλυσαν το ταχυδρομικό σύστημα, οδήγησαν στο σφράγισμα ενός κτιρίου της Γερουσίας και δημιούργησαν φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Μόλις τον περασμένο μήνα , ο FBI έβγαλε από τη λίστα των υπόπτων έναν άλλο επιστήμονα του Φορτ Ντέτρικ, τον Στίβεν Χάτφιλ, ο οποίος μάλιστα κέρδισε και αποζημίωση 5,82 εκατ. επειδή οι Αρχές είχαν παραβιάσει τα προσωπικά του δεδομένα μιλώντας για την υπόθεση στα ΜΜΕ.
Ο Μπρους Αϊβινς είχε αρχίσει να δείχνει ανήσυχος όταν η έρευνα απομακρύνθηκε από τον Χάτφιλ και πλησίασε τον ίδιο, είπαν συνάδελφοί του στην εφημερίδα.
Ο ύποπτος ερευνητής είχε διδακτορικό στη Μικροβιολογία και είχε δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για το βακτήριο του άνθρακα.


Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ