Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Ενώπιον του ΔΠΔ ο Κάρατζιτς - Ατιμωρησία του είχαν υποσχεθεί οι Αμερικάνοι!...






Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα βρεθεί το απόγευμα ο Ράντοβαν Κάρατζιτς που κρατείται σε φυλακή στο Σεβενίγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη.



Εν τω μεταξύ, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον γενικό εισαγγελέα, ισχυρίστηκε ότι ο Aμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ του είχε υποσχεθεί ατιμωρησία, αποκαλύπτει η Σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS).



Αξιόπιστες πηγές δήλωσαν στην RTS ότι ο Κάρατζιτς, λίγο προτού εγκαταλείψει τις φυλακές του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με τον γενικό εισαγγελέα και του είπε ότι το 1996 ο Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ του υποσχέθηκε ότι δεν θα διωχθεί ποινικά από το δικαστήριο της Χάγης, εάν αποχωρήσει από την πολιτική και εγκαταλείψει το δημόσιο βίο.



Τους ισχυρισμούς αυτούς του Κάρατζιτς επιβεβαίωσε, με δήλωση του, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Άλεξα Μπούχα.

"Η συμφωνία αυτή επετεύχθη τον Ιούνιο του 1996. Ήμουν εκεί. Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Χόλμπουργκ μου επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ατιμωρησία του Κάρατζιτς και μου έδειξε το σχετικό έγγραφο που υπέγραψαν", ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μπούχα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας πρόσθεσε, επίσης, ότι η σχετική συμφωνία επιβεβαιώθηκε, έναν χρόνο αργότερα και με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας διέψευσε πρόσφατα με δήλωσή του στην εφημερίδα του Σεράγεβου "Ντνέβνι Αβάζ" ο Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ. "Όλα αυτά είναι προϊόν φαντασίας, θα ήταν ανήθικο και παράνομο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χόλμπουργκ, παραδέχτηκε ωστόσο ότι του έδειξε "κάποιος ένα τέτοιο πλαστό έγγραφο". Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πρόθυμος να ανταποκριθεί, εάν κληθεί να καταθέσει στη δίκη Κάρατζιτς.



***Με πληροφορίες από news.ert.gr