Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008

Μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ορατή η έκλειψη Ηλίου της 1ης Αυγούστου!!!
Φευγαλέα σκιά...


Το πρωί της Παρασκευής 1 Αυγούστου, η σκιά της Σελήνης θα πέσει μέσα στον αρκτικό κύκλο και θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς τη Σιβηρία και την Κίνα, προσφέροντας το σπάνιο θέαμα μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο στα βόρεια της χώρας ως μερική έκλειψη, με τη Σελήνη να καλύπτει λιγότερο από το 5% του ηλιακού δίσκου.

Στη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο θα αρχίσει γύρω στις 12.45, θα κορυφωθεί στις 13.06 και θα λήξει στις 13.30. Η νοτιότερη μεγάλη πόλη που θα μπορέσει να δει την έκλειψη -έστω και μετά βίας- θα είναι ο Βόλος, όπου το φαινόμενο θα αρχίσει γύρω στις 13.00, θα κορυφωθεί 10 λεπτά αργότερα και θα λήξει στις 13.17.

Η μερική έκλειψη θα είναι ορατή μέσα στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η παρασκιά της Σελήνης, καλύπτοντας μέρος της Βόρειας Αμερικής, σχεδόν ολόκληρη τη Γροιλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Το ίχνος αυτό διέρχεται διαγώνια από την Ελλάδα περνώντας από το νομό Ιωαννίνων και το βορειοανατολικό άκρο της περιοχής της Ρόδου.

Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή από μια πολύ στενότερη λωρίδα, πλάτους περίπου 250 χιλιομέτρων, η οποία αντιστοιχεί στο ίχνος που αφήνει η κύρια σκιά της Σελήνης.

Το φαινόμενο θα αρχίσει στον βορειοανατολικό Καναδά και θα κινηθεί προς τη Σιβηρία και κατά μήκος των συνόρων Κίνας-Μογγολίας, πριν λήξει το ηλιοβασίλεμα στην κεντρική-βόρεια Κίνα.

Το κεντρικό μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα περάσει πάνώ από το Νοβοσιμπίρσκ, πρωτεύουσα της Σιβηρίας και τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Ρωσίας.


Στις 13.44 ώρα Ελλάδας ο ηλιακός δίσκος θα σκοτεινιάσει πλήρως για λιγότερο από δυόμισι λεπτά.

Στη μακρινή πόλη βρίσκεται ήδη ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Γιάννη Σειραδάκη.

Πιο τυχεροί από όλους θα είναι όσοι έχουν κλείσει θέση στο Airbus A330 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Deutsche Polarflug, το οποίο θα πετάξει πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό ακολουθώντας σταθερά τη σκιά του φεγγαριού.

Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ