Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Απόψε η τηλεμαχία (debate) των πολιτικών αρχηγών...


Σήμερα στις στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών.

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, και οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής του, συναντήθηκαν εκ νέου και αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία.

Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη διάβασε την τελική ανακοίνωση που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση:

"Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το αρχικό αλλά απέχει από αυτό που θα καθιστούσε κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον ρόλο τους πιο λειτουργικό. Πάρα ταύτα αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία γιατί το θεωρούν χρέος τους απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αρχή της ισηγορίας στην πολιτική. Αλλά και να μην αποτελέσουν την αφορμή για να ματαιωθεί ο ισότιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών"...............Kόμματα και δημοσιογράφοι, ύστερα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων, συμφώνησαν αργά το Σάββατο, και η πολυσυζητημένη τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί κανονικά το βράδυ της Δευτέρας, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Το νέο πλαίσιο συζήτησης που έθεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία, παρότι δεν λείπουν οι επιφυλάξεις.

Δύο ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να συναινέσουν οι δημοσιογράφοι: η αύξηση του χρόνου ερώτησης από 20 στα 30 δευτερόλεπτα και η δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης σε κάθε πολιτικό αρχηγό

Θετικά αντιμετώπισαν τις τροποποιήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διατηρώντας παράλληλα επιμέρους ενστάσεις

Συμφωνία επήλθε επισήμως και μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου, καθώς τα δύο κόμματα υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο για τη συζήτηση της 22ας Σεπτεμβρίου