Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Τα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς 2009 σε Ρέθυμνο και Κυπαρισσιακό κόλπο


Στην παραλία του Ρεθύμνου Κρήτης οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με μεγάλη χαρά παρακολούθησαν τα 10 πρώτα χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα ενώ οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο, στην παραλία κοντά στο «Βουνάκι» στον Ν. Κυπαρισσιακό κόλπο παρακολούθησαν 8 χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά Α2 και να τρέχουν προς την θάλασσα.

Έτσι φέτος η περίοδος εκκόλαψης άρχισε στις............


23 Ιουλίου ενώ η περίοδος ωοτοκίας είχε αρχίσει στις 30 Μαΐου για τον Κυπαρισσιακό και στις 2 Ιουνίου για το Ρέθυμνο.

Στην Ελλάδα, συνήθως η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τέλη Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές θα βγουν το βράδυ για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας. Σε μια φωλιά βάθους 50-60 εκατοστών εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, γεγονός που επαναλαμβάνουν 3-4 φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Η ίδια χελώνα συνήθως επιστρέφει μετά από 2-3 χρόνια, για να ωοτοκήσει, πάντα στην ίδια παραλία που γεννήθηκε. Τα αυγά θα μείνουν μέσα στην άμμο για δύο περίπου μήνες, ώσπου να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. Κατά μέσο όρο 80 χελωνάκια από κάθε φωλιά θα κάνουν την μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν από την φωλιά στην θάλασσα. Η έξοδος από τη φωλιά συνήθως γίνεται το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Για κάθε 1.000 χελωνάκια που θα βγουν, υπολογίζεται ότι θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν 1-2, μόνο!!. Τα θηλυκά χελωνάκια θα χρειαστούν 15-25 χρόνια για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και να γυρίσουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν την φωλιά τους. Θα την βρουν όμως όπως την άφησαν;;;

Κάτι που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει να φτάσουν τα νεογέννητα ανενόχλητα στην θάλασσα χωρίς να ενοχληθούν από εμπόδια και φώτα, τα οποία τα αποπροσανατολίζουν, και δεν πρέπει ποτέ να τα βοηθάμε να ολοκληρώσουν την «πορεία» τους προς την θάλασσα γιατί μόνο έτσι θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το μεγάλο θαλασσινό τους ταξίδι.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 26 χρόνια παρακολουθεί συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, προστατεύοντας περισσότερες από 2.500 φωλιές, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει απευθείας μέσω Σταθμών Ενημέρωσης, περιπολιών στις παραλίες και ζωντανών παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία περίπου 200.000 έλληνες και ξένους επισκέπτες.


archelon.gr