Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

«ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΑΖΑΡΟ – Το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς»


« «ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΑΖΑΡΟ – Το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς». Ανιχνεύοντας το παρελθόν στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας πριν το δεύτερο πόλεμο (1940)», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δήμου Ιωαν. Χριστόπουλου που θα παρουσιαστεί το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο, πίσω από το Κάστρο των Γιγάντων, στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.............


Το βιβλίο θα προλογίσουν, ο γνωστός Κυπαρίσσιος δικηγόρος των Αθηνών Παύλος Ιωαννίδης και ο συγγραφέας – λαογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και γραμματέας της Ενώσεων Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αγία Τριάδα» Βασίλης Ματσινόπουλος. Για την Παλιά Πόλη θα μιλήσουν, η έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και η Κυπαρίσσια στην καταγωγή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βάσω Πέννα – Αθανασοπούλου.
Η έκδοση του βιβλίου γίνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιά Πόλης της Κυπαρισσίας» και τα έσοδα θα διατεθούν για την επισκευή και συντήρηση των καταπληκτικών σκαλόδρομων της Παλιάς Πόλης.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο από το συγγραφέα στη μνήμη του πατέρα του Γιαννάκη Χριστόπουλου καθώς και στη μνήμη του Παναγιώτη Χαραλάμπη Μπακολιά, του τελευταίου καταστηματάρχη που έμεινε στην παλιά πόλη.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Δήμος Χριστόπουλος, υπήρξε επί μακρόν (1948 – 2000) επαγγελματίας παντοπώλης στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας και βιοτέχνης τυροκόμος από το 1955 μέχρι το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Κυπαρισσίας επί σειρά δημοτικών περιόδων από το 1958 μέχρι το 2000, Πρόεδρος του ΑΟΚ για 4 θητείες, Πρόεδρος Παντοπωλών και Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Κυπαρισσίας.
Το βιβλίο είναι ένα αφήγημα του συγγραφέα με δικές του θύμησες από την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και έχει δημοσιευθεί σε συνέχειες στην εφημερίδα «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας».
Δεν είναι ένα «απλό» βιβλίο. Αποτελεί ένα μοναδικό, σπάνιας αξίας, βιβλίο με ουσιαστικό περιεχόμενο, που κρατά ζωντανές τις μνήμες της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και παράλληλα αναδεικνύει την λαμπρή ιστορία της Παλιάς Πόλης, που δυστυχώς, όμως, στο πέρασμα του χρόνου αφέθηκε να ξεθωριάσει.
Με «οδηγό» το βιβλίο αυτό, οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πλούσια κληρονομιά της Παλιάς Πόλης, να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού και να την αναδείξουμε ως σημείο ιστορικής αναφοράς του τόπου μας!


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"