Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η... φαρσοκωμωδία με τον δεματοποιητή σκουπιδιών στην Τριφυλία συνεχίζεται...


Ε, αυτή η ιστορία με τον δεματοποιητή - μπαλοποιητή στην Τριφυλία και συγκεκριμένα με τον χώρο εγκατάστασης της μονάδας δεματοποίησης - μπαλοποίησης των σκουπιδιών, έχει, πλέον, καταντήσει αηδία και... φαρσοκωμωδία!!!!!..................


Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Όταν η Περιφέρεια είπε στους Δημάρχους πως τα ψέμματα τελειώνουν και θα μπει "λουκέτο" στις παράνομες και επικίνδυνες χωματερές, τους σκουπιδότοπους δηλαδή, έκανε και μια μελέτη εξετάζοντας την καταλληλότητα ή μη των υπαρχόντων σκουπιδότοπων των Δήμων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων για να ερευνήσει και να καταλήξει στο πού θα εγκατασταθεί ο δεματοποιητής - μπαλοποιητής και θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της ενότητας της Τριφυλίας για δεματοποίηση - μπαλοποίηση και εναπόθεση μέχρι να βρεθεί οριστική λύση σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό.
Αυτά, μήνες ολόκληρους πριν...
Έγινε η μελέτη από ειδική επιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας και έκρινε ως κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή - μπαλοποιητή και για την εναπόθεση τον υπάρχοντα σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) των Φιλιατρών!
Επειδή, όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις από τα Φιλιατρά (και δικαίως γιατί θα φορτώνονταν όλο το σκουπιδαριό της Τριφυλίας), έγιναν συζητήσεις μεταξύ των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη για να "μοιραστεί" στα δύο το όποιο "κόστος" και να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Έτσι συμφώνησαν και αποφάσισαν, οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων να βρουν από κοινού το χώρο εγκατάστασης της μονάδας δεματοποίησης - μπαλοποίησης και οι Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνος τον χώρο εναπόθεσης.
Και ενώ υποτίθεται πως οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων "έτρεχαν" την υπόθεση και οι 2 άλλοι "κωλυσιεργούσαν", εδώ και μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του προβλήματος και θέλοντας να συμβάλλει στην επίλυσή του, πήρε τη γενναία απόφαση και πρότεινε ως χώρο εναπόθεσης το χώρο στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ του Δήμου Κυπαρισσίας.
Από την άλλη, και εκεί ο Δήμος Φιλιατρών πρότεινε κάποιες θέσεις που, ωστόσο η κάθε μία για διάφορους λόγους "δεν πέρασε"...
Τελευταία ήταν αυτή στη Βάλτα που μετά τις αντιδράσεις και από τη Βάλτα και από το Δήμο Γαργαλιάνων απορρίφθηκε.
Μετά από αυτή, προτάθηκε άλλος χώρος στα διοικητικά όρια της Βάλτας, στη θέση "Δίδυμα"...
Έλα μου όμως, που αυτή η συγκεκριμένη θέση προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων των Φιλιατρών που στη γύρω περιοχή έχουν περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις!!!
Μάλιστα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων για τον
προσδιορισμό της θέσης όπου θα μπει ο μπαλοποιητής, στη θέση "Δίδυμα", αναβλήθηκε η λήψη της σχετικής απόφασης λόγω των έντονων αντιδράσεων κατοίκων των Φιλιατρών, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στη συνεδρίαση, καθώς και της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Φιλιατρών ο επικεφαλής της οποίας είχε στείλει επιστολή στο Δ.Σ. Γαργαλιάνων και του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών...
Ο Δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς σημείωσε πως οι δύο Δημοτικές Αρχές Γαργαλιάνων και Φιλιατρών θέλουν να μην προκαλέσουν αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες γύρω από το θέμα και επεσήμανε πως, από την πλευρά του Δήμου Φιλιατρών, γίνεται προσπάθεια να
εξευρεθεί ένας χώρος στην χωματερή που λειτουργεί σήμερα!!!!!
Δηλαδή, μετά από τόσους μήνες, γυρνάμε πάλι πίσω, στην αρχή και στην αρχική πρόταση!!!...

Για να δούμε, τί επιφυλάσσει η συνέχεια....