Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αναζητούνται… αντιπρόσωποι αυτοκινήτων!


Δεν τα προλαβαίνουμε τα «κανόνια» στον τομέα πώλησης αυτοκινήτων στη Μεσσηνία, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τρεις μεγάλες αντιπροσωπείες μόνο στην Καλαμάτα έβαλαν «λουκέτο», ενώ από τα κεντρικά των αυτοκινητοβιομηχανιών αναζητούνται έμποροι για τον Nομό μας, χωρίς όμως κανείς να εκδηλώνει ενδιαφέρον.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» σφοδρά τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ρισκάρουν να αναλάβουν την ευθύνη μιας αντιπροσωπείας, αφού το τελευταίο που σκέπτονται τώρα οι καταναλωτές είναι η αγορά αυτοκινήτου................

Πρωτοκλασάτες μάρκες χωρίς αντιπροσώπους!

Μόνο ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση, που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά στην αγορά αυτοκινήτου. Οι αντιπροσωπείες στον Νομό Μεσσηνίας τριών πρωτοκλασάτων εταιρειών, της Renault, της Mazda και της Toyota, έκλεισαν εν μία νυκτί, ενώ δεν εμφανίζεται κανείς ενδιαφερόμενος, για ν' αναλάβει την επαναλειτουργία τους.

Η κα Μ. Καψιμαλάκου, συντονίστρια του εμπορικού τμήματος της κεντρικής διάθεσης της Mazda, δήλωσε στην «Επικαιρότητα», πως «όντως είναι ανησυχητικό το φαινόμενο ότι, η αντιπροσωπεία της Mazda στην Καλαμάτα έκλεισε», ενώ η εταιρεία «εξετάζει τα επόμενα βήματά της για τον Νομό και δεν μπορεί προς το παρόν να ανακοινώσει ασφαλή στοιχεία, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανό αντιπρόσωπο». Πάντως, η κα Καψιμαλάκου δήλωσε ότι, εντός της τρέχουσας εβδομάδας η εταιρεία θα μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το ίδιο κλίμα συναντήσαμε και στα κεντρικά της Toyota. Στην Καλαμάτα η αντιπροσωπεία έκλεισε πρόσφατα, ενώ ο μέχρι πρότινος αντιπρόσωπος διατηρεί αυτήν τη στιγμή μόνο το τμήμα ανταλλακτικών και το συνεργείο της Toyota. Η κα Κ. Λαμπροπούλου από τα κεντρικά της εταιρείας στην Αθήνα απέφυγε να κάνει δηλώσεις, τονίζοντας όμως ότι, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν για την αντιπροσωπεία Toyota της Μεσσηνίας, ενώ αναζητείται έμπορος.

Η κα Κ. Παπαντωνίου, εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της Renault, υπογράμμισε επίσης ότι, «δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την αντιπροσωπεία της Μεσσηνίας», ενώ από τα κεντρικά βρίσκονται σε αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζουμε πως είναι πρόσφατη η εμπειρία καταγγελιών πολιτών στον Νομό μας, οι οποίοι ενώ πλήρωσαν για καινούργιο αυτοκίνητο, ουδέποτε το έλαβαν από αντιπρόσωπο συγκεκριμένης εταιρείας.



«Ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί αυτοκινήτων και σε ιδιώτες

Παράλληλα, άρδην αλλάζει το τοπίο της αγοράς αυτοκινήτου, αφού οι τράπεζες αποφάσισαν να «ανοίξουν» τους πλειστηριασμούς των κατασχεμένων οχημάτων και σε ιδιώτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, δίνοντας όμως τη χαριστική βολή στον - ήδη σε σοβαρή κρίση - κλάδο των εμπόρων.

Χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν κατασχεθεί λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των καταναλωτών και, αφού κορέστηκαν οι μαζικοί αλλά και οι κρυφοί πλειστηριασμοί σε εμπόρους και επιχειρήσεις, τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απευθείας πωλήσεις σε ιδιώτες. Υπολογίζεται ότι, 20.000 οχήματα βρίσκονται αποθηκευμένα στις τράπεζες μετά τις κατασχέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μία Mercedes C200, που αυτήν τη στιγμή στην αντιπροσωπεία πωλείται 30.000 ευρώ, στον πλειστηριασμό θα έχει τιμή εκκίνησης τις 21.500 ευρώ. Το Skoda Octavia, που πωλείται 19.000 ευρώ, θα ξεκινά στους πλειστηριασμούς από τις 11.000 ευρώ. Το VW Touareg 4.2, που πωλείται στις αντιπροσωπείες έως 45.000 ευρώ, έχει τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό τις 18.000 ευρώ, το Reanult Megane ξεκινά από 12.000 ευρώ και η BMW 318 Cabrio έχει τιμή εκκίνησης τις 14.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα τμήματα μάρκετινγκ των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων προσανατολίζονται στη δημιουργία νέων καταλόγων με επιπλέον προσφορές για τους υποψήφιους αγοραστές, μετά και τη μείωση κατά 50% του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης (ΕΤΤ).

Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"