Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ResearchGate: Το Facebook της επιστημονικής κοινότητας



Το Facebook, το ΜySpace ή το LinkedIn έχουν παίξει, τα τελευταία χρόνια, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία κοινωνικών και επαγγελματικών δικτύων σε όλο τον κόσμο.


Τώρα, εδώ και λίγο καιρό, ένα ανάλογο εικονικό δίκτυο, το ResearchGATE (www.researchgate.net) έχει εμφανισθεί, απευθυνόμενο αποκλειστικά σε επιστήμονες και ερευνητές που θέλουν να διασυνδεθούν με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο.


Είναι η πρώτη δωρεάν διαδικτυακή κοινότητα Web 3.0, που είναι ανοιχτή σε όλους τους ερευνητές, επιτρέποντάς τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα ερευνητικά τους έργα, να αναζητήσουν ανθρώπους και έρευνες που τους ενδιαφέρουν, να βρουν συνεργάτες με την χρήση καινοτομικών εφαρμογών και, γενικά, να αυξήσουν την αποδοτικότητα της εργασίας τους.


Η ResearchGATE, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης με ισχυρούς αλγόριθμους, που συνδέεται με βάσεις δεδομένων, όπως η PubMed, και επεξεργάζεται περιλήψεις πάνω από 30 εκατομμυρίων επιστημονικών εργασιών και άρθρων για να βρει αυτό που ενδιαφέρει ακριβώς τον ερωτώντα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υποδεικνύει επιστήμονες η ομάδες επιστημονικών συζητήσεων στο Ίντερνετ που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αναζήτηση.


Η πύλη δημιουργήθηκε πριν πέντε μήνες και ήδη δικτυώνει πάνω από 14.000 ερευνητές διεθνώς, από 21 χώρες. Μέχρι στιγμής η πλειονότητα των ερευνητών που χρησιμοποιούν το δίκτυο, είναι από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της πύλης, Αλεξάντερ φον Φράιχολντ-Χίνεκεν, η ResearchGATE είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο επιστημονικό δίκτυο και το πιο καινοτομικό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ