Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009

Μη επανδρωμένα Global Hawk θα πετούν σε αποστολές της NASAΔύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα Global Hawk της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ διατέθηκαν στη NASA για να χρησιμοποιηθούν σε ερευνητικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.


Το Global Hawk έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών στο αμερικανικό έδαφος.
Το αεροπλάνο, με άνοιγμα πτερύγων 35 μέτρα, πετά σε ύψος έως και 19.200 μέτρων, δύο φορές ψηλότερα σε σχέση με τα επιβατικά αεροπλάνα. Ένα από τα χρησιμότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να παραμένει στον αέρα έως και 30 ώρες.
Το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στην Καλιφόρνια εξασφάλισε δύο Global Hawk, τα οποία τώρα θα εφοδιαστούν με επιστημονικό εξοπλισμό για ατμοσφαιρικές μελέτες.
Κύρια αποστολή τους θα είναι η μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου, των αέριων ρύπων που ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος, καθώς και η επιβεβαίωση των μετρήσεων που μεταδίδει ο ερευνητικός δορυφόρος Aura της NASA. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφορικής σύνδεσης.
Οι πρώτες πτήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια και θα συνεχιστούν πάνω από περιοχές του Ειρηνικού και της Αρκτικής.
Τα Global Hawk κατασκευάζονται από την Northrop Grumman, η οποία πέρυσι εξασφάλισε πενταετές συμβόλαιο 25 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη του σχετικού προγράμματος της NASA.Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press