Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του Κροίσου! Επίθεση ΚΚΕ στον Βασ. Κοσμόπουλο με φόντο τη βίλα στο Βασιλίτσι...


Μεθοδευμένη πολιτικά επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές η εμμονή του Νομαρχιακού Συνδυασμού της ΝΑΣ, καθώς και ο υπερβάλλον ζήλος ο οποίος παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από την Πολεοδομία Καλαμάτας, όσον αφορά στις πολεοδομικές παραβάσεις στο εργοτάξιο της βίλας στο Βασιλίτσι Κορώνης, καθώς και περί των μέτρων ασφαλείας που υπήρχαν στο εργοτάξιο και το εργατικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο ενός Σύριου εργάτη.

Στόχος της επίθεσης εμμέσως πλην σαφώς είναι ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος υπήρξε επιβλέπων μηχανικός του έργου αυτού.

Ο γνωστός μηχανικός κι επικεφαλής της δημαρχιακής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη» βάλλεται άδικα το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση της βίλας στο Βασιλίτσι Κορώνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία συνέλευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Νίκος Κουτουμάνος, τον «φωτογράφισε» για όσα περί μη λήψης μέτρων ή πολεοδομικών παρεμβάσεων συνέβησαν και ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από την τραγική τροπή που πήρε το θέμα με τον θάνατο του Σύριου εργάτη.

Σαφής η στήριξη του Συλλόγου Μηχανικών Μεσσηνίας

Όπως φαίνεται και στην επιστολή που εξέδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, Ειρήνη Μουντανέα, η στήριξη προς το πρόσωπο του Βασίλη Κοσμόπουλου είναι ξεκάθαρη. Σε συγκεκριμένο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Στη Δημοκρατία κάθε ένας έχει ένα ρόλο που οφείλει να τον περιφρουρεί αλλά και να τον κατανοεί χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό να “παίζει” τον ρόλο άλλων θεσμών, φορέων ή προσώπων όσο ελκυστικό ή “συνδικαλιστικά” δόκιμο μοιάζει να είναι αυτό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μας συμμετέχουν ενεργά, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σε μικρές ή μεγάλες θέσεις, σε θεσμούς της Πολιτείας, δίνοντας κομμάτι από τον εαυτό τους για τα πιστεύω τους. Αυτό είναι κάτι που αυτούς τους τιμά ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να δεχτούμε, όπως γίνεται τώρα με την περίπτωση του συνάδελφου μηχανικού στο έργο, στο οποίο έγινε το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα, να στοχεύονται οι επαγγελματικές του δραστηριότητες προφανώς λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά για λόγους ανταγωνιστικούς, πολιτικούς, κομματικούς ή ό,τι άλλο. Και το συμπέρασμα ότι γίνεται λόγω αυτής της ενασχόλησής του βγαίνει μόνο του αν σκεφτεί κανείς ότι στο νομό μας στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα (Εργατικό Κέντρο, ΠΟΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, κ.λπ.) και κινήθηκαν οι διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας χωρίς να παρατηρηθεί και σωστά αντίστοιχη επίθεση στον μηχανικό».

Ο υπερβάλλων ζήλος της Πολεοδομίας…

Στις τελευταίες γραμμές του παραπάνω αποσπάσματος γίνεται κατανοητό ότι, παρόμοια κινητοποίηση του μηχανισμού ελέγχου δεν έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων όπως στο Εργατικό Κέντρο, την ΠΟΤΑ και το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Αυτό δείχνει τον μοχλό πίεσης που έχει ασκήσει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ προς τη Πολεοδομία, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσα στο όλο αντιπολιτευτικό σκηνικό που έχει στηθεί, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και η προστριβή με τον Βασίλη Κοσμόπουλο, ενδοαριστερού χαρακτήρα και, όπως φαίνεται, ήταν ένας λόγος παραπάνω να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η Πολεοδομία σε παρόμοιες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων δεν έδειξε και τόση διάθεση για ελέγχους. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να παρουσιαστεί στο εργοτάξιο της βίλας ακόμα ένα πενταμελές κλιμάκιο, για να ελέγξει ακόμα μια φορά τις όποιες παραβάσεις.

«Τα μέτρα είχαν ληφθεί σωστά… »

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όταν ανέλαβε ο επόμενος μηχανικός - μετά τον Βασίλη Κοσμόπουλο - την επίβλεψη των έργων στη βίλα του Βασιλιτσίου δήλωσε τόσο στην Αστυνομία, όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι, αυτός είναι από κει και πέρα ο επιβλέπων των έργων.

Μάλιστα, πενταμελής μικτή Επιτροπή της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αποτελείτο από ένα μέλος του Εργατικού Κέντρου κι ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχε γνωμοδοτήσει ότι, τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο ήταν άριστα.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις

Σαφώς και υπάρχουν στη βίλα μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.
Αυτό έχει να κάνει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στη δόμηση εκτός σχεδίου και την αρτιότητα, η οποία ορίζεται στα 4 στρέμματα.

Φανταστείτε ότι μία έκταση 36 στρεμμάτων, που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Καλτσίδη, θα μπορούσε «να τεμαχιστεί» σε μικρότερα κομμάτια με περισσότερες άδειες και να προκληθεί ακόμα πιο πυκνή δόμηση.

Αντ’ αυτού γίνεται μια παρέμβαση και στα 36 στρέμματα, που όμως έχει πιο αραιή δόμηση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι νόμιμο και σαφώς πρέπει να εφαρμοστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να αποδοθούν ευθύνες.

Έτσι όμως ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και γι’ άλλες βίλες και γενικά εξοχικές κατοικίες, στις οποίες γίνονται παρόμοιες παραβάσεις και μέχρι στιγμής δομούνται αυθαίρετα, λόγω των ελλείψεων προσωπικού της Πολεοδομίας για τη διενέργεια ελέγχων.

Δηλαδή, ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα ξεσκέπασε τις πολεοδομικές παραβάσεις ενός εργοταξίου, που σε άλλη περίπτωση δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστές.

Οι αστικές ευθύνες για το δυστύχημα

Η οικογένεια του εργάτη αναμένεται να αποζημιωθεί για το τραγικό δυστύχημα, μιας και ο Σύριος άτυχος εργάτης ήταν και ασφαλισμένος και νόμιμα στη χώρα. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και οι όποιες ευθύνες αναλογούν, θα αποδοθούν από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Εν κατακλείδι

Ίσως ο Βασίλης Κοσμόπουλος θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την επίβλεψη του έργου, αν κι εφόσον είχε αντιληφθεί τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις γίνονταν. Ωστόσο, θα έπρεπε να αποσυρθούν και τα συνεργεία, που εκτελούσαν εργασίες στη βίλα, πράγμα πολύ δύσκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ένα εργατικό δυστύχημα σ’ ένα εργοτάξιο, όπου είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας, ανέσυρε στην επιφάνεια θέματα πολεοδομικών παραβάσεων. Έγινε σκηνικό μικροπολιτικών αντιθέσεων κι έβγαλε τα κλιμάκια της Πολεοδομίας σε ελέγχους, πιεζόμενα από τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, που στη τελική έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα να ασκήσει αντιπολίτευση με όποιον τρόπο θέλει.

Αυτά που προκύπτουν εύλογα είναι τα εξής:

Θα παρουσιαστεί ο ίδιος ζήλος σε οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα από δω και στο εξής;

Θα γίνουν ακόμα πιο στενότεροι οι έλεγχοι στις πολεοδομικές παραβάσεις από τα αρμόδια όργανα;

Ή μήπως ενοχλεί ο επαναπατρισμός και η επενδυτική δραστηριότητα στη τοπική οικονομία μιας ζάμπλουτης οικογένειας ομογενών εκ Ρωσίας;



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ