Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια



Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία τους κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω φόβων για την «υγεία» των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Τους φόβους αυτούς απέτυχαν εν πολλοίς να διασκεδάσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που είχαν το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι.
Η διεθνής κρίση θα βρεθεί σήμερα και αύριο στο επίκεντρο των συμβουλίων Eurogroup και
Ecofin [Βλέπε άρθρο] .
«Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ είναι ενωμένες, αλληλέγγυες και αποφασισμένες έναντι της οικονομικής κρίσης και η καθεμιά εξ αυτών λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είτε πρόκειται για ενέσεις ρευστού που θα προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες είτε με ενισχυμένα μέτρα για την εγγύηση των αποταμιευτών».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με τα μέτρα που ακολουθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης
[Βλέπε άρθρο] .
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στις 1.008,86 μονάδες.
Ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων - για πρώτη φορά από τα τέλη του 2004- ύστερα από τη διολίσθηση του Dow Jones
[.DJI] κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων.
Η αμέσως μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την ημέρα είχε κλείσει με απώλειες 6,3%.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100
[.FTSE] έκλεισε στις 4.589,19 μονάδες (-7,85%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 3.711,98 μονάδες (-9,04%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.387,01 μονάδες (-7,07%).
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών.
Οι μετοχές της Royal Bank of Scotland και της
Barclays υποχώρησαν κατά 20% και 13,8% αντιστοίχως. Η UBS σημείωσε πτώση 12,4%.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών
BP Total και Royal Dutch Shell σημείωσαν πτώση μεταξύ 7,7% και 8,9%.