Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Η «Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας» στο Βλαχόπουλο!



ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ



Την καθιερωμένη πλέον «Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας» πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ ο Σύλλογος Γυναικών «Παπαφλέσσας» στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας.
Η γιορτή αυτή γίνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο κι εκφράζει την έναρξη την νέας ελαιοκομικής περιόδου. Οι γυναίκες του Συλλόγου έφτιαξαν φαγητά που είχαν ως βάση το γευστικότατο ελαιόλαδο, που παράγουν στην περιοχή τους και τα μοίρασαν στον κόσμο μαζί βέβαια με τις παραδοσιακες λαλαγγίδες. Τη Γιορτή συνόδευσε και μουσική ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο μέχρι αργά. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, αν αναλογιστούμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Ο κόσμος μετά το πέρας της εκδήλωσης έφυγε ευχαριστημένος, δίνοντας συγχαρητήρια στις γυναίκες του Συλλόγου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος και ο αντινομάρχης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος. Ο νομάρχης Μεσσηνίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στο ωραίο, παραγωγικό χωριό, το Βλαχόπουλο, σε αυτήν τη Γιορτή της παράδοσης, του εθίμου, της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων και των διατροφικών συνηθειών της πατρίδος μας. Εντός των ημερών θα γιορτάσουμε την ημέρα της Διατροφής μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Έχει αξία να υποστηρίζουμε και μέσα από αυτές τις γιορτές την παράδοση πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα που λέγεται ζωή και διατροφή. Η Γιορτή της Λαλαγγίδας, η οποία γιορτάζεται από τις γυναίκες του Βλαχόπουλου σήμερα εδώ, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι γίνεται με το γνήσιο προϊόν, το ελαιόλαδο και με αγνά παραδοσιακά υλικά, στα οποία πρέπει να επιστρέψουμε και ως Μεσσήνιοι και ως Έλληνες. Η παρουσία μου εδώ θέλει να σηματοδοτήσει αυτή την υποστήριξη». Με αφορμή τη Γιορτή ο κ. Δράκος βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει για ακόμη μια φορά την αντίθετη στάση του στο θέμα της ανάμειξης του ελαιολάδου με σπορέλαια και να επισημάνει πως πρέπει το Υπουργείο Γεωργίας να αντιδράσει άμεσα σε αυτή την υπόθεση και να παρακινήσει τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς, να κινηθούν στην κατεύθυνση του να προωθηθεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, κ. Περικλής Ψώνης, δήλωσε: «Είναι μια Γιορτή που την εμπνεύστηκαν οι γυναίκες του Συλλόγου “Παπαφλέσσας” του Δήμου Βλαχόπουλου και την αγκάλιασε όλη η τοπική κοινωνία κι έχει καθιερωθεί. Η Δημοτική Αρχή είναι αρωγός, τη στηρίζει από την πρώτη στιγμή και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη. Παρ’ όλο που δεν είχαμε σύμμαχο τον καιρό, εντούτοις η θέληση και η αποφασιστικότητα των γυναικών και όλων μας καθιέρωσε αυτήν τη Γιορτή, την οργανώσαμε κι έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Μέσα από αυτήν τη Γιορτή επιδιώκουμε να διαιωνιστεί η παράδοση των φαγητών της περιοχής μας».
Ο αντινομάρχης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για άλλη μια ακόμη χρόνια στη Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας εδώ στο Βλαχόπουλο, με τη μεγάλη παραγωγή στο ελαιόλαδο. Είναι η πρώτη Γιορτή Λαδιού που γίνεται με τη νέα ελαιοκομική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια στο Βλαχόπουλο. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι αυτή η Γιορτή βασίζεται στη μεσσηνιακή παραδοσιακή κουζίνα και είναι αυτή ακριβώς η μεσογειακή διατροφή που τόσα καλά προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου. Να συγχαρούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες του Συλλόγου του Βλαχόπουλου, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια κάνουν εξαιρετική δουλειά και τις αξίζουν συγχαρητήρια».
Η πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών «Παπαφλέσσας» κ. Ελένη Κανέλλου τόνισε: «Η καθιέρωση αυτής της γιορτής ξεκίνησε με την ίδρυση του συλλόγου τον Οκτώβρη του 1999 και κάθε χρόνο διοργανώνουμε την γιορτή «Λαδιού και Λαλαγγίδας». Επιδίωξη μας είναι κάθε χρόνο να αυξάνεται η συμμετοχή του κόσμου και γεγονός το οποίο από ότι φαίνεται το πετυχαίνουμε. Ο κόσμος έχει αγαλλίαση αυτήν τη γιορτή αλλά και η Δημοτική Αρχή που προσφέρει απλόχερα την βοήθεια της.»
Τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος δήλωσε: « Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στις γυναίκες του συλλόγου γυναικών «Παπαφλέσσας» του Βλαχόπουλου για την πολύ ωραία εκδήλωση που έχουνε κάνει σήμερα . Εμείς από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή συνεισφέρουμε και επιχορηγούμε αυτήν την εκδήλωση και συμβάλλουμε στην επιτυχή εξέλιξη της.»



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ