Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Απατούν... επειδή φοβούνται τη δέσμευση!



Η πιθανότητα κάποιου/κάποιας να απατά την/τον σύντροφό του/της στη διάρκεια μιας σχέσης ή ενός γάμου είναι πολύ υψηλή και κυμαίνεται από 40% έως 76%, σύμφωνα με έρευνα της ερευνήτριας Genevieve Beaulieu-Pelletier του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά.
"Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι ακόμα κι αν παντρευόμαστε με τις καλύτερες των προθέσεων, τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα με τον τρόπο που σχεδιάζαμε", δήλωσε η ερευνήτρια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία ScienceDaily.
Οι έρευνες της καναδής ερευνήτριας, όπως και άλλες ανάλογες ψυχολόγων στο παρελθόν, έδειξαν ότι είναι κυρίως οι άνθρωποι που αποφεύγουν την προσκόλληση, οι οποίοι νοιώθουν άβολα με τη συναισθηματική οικειότητα και τείνουν να έχουν πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις και να απατούν.
"Η απιστία μπορεί να είναι μια ρυθμιστική συναισθηματική στρατηγική που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούν ένα στιλ αποφυγής της προσκόλλησης. Η πράξη της απιστίας τους βοηθά να αποφύγουν τη φοβία της δέσμευσης, να κρατούν αποστάσεις από τον/την σύντροφό τους και ακόμα να διατηρούν τον προσωπικό τους χώρο και την ελευθερία τους", σύμφωνα με την ερευνήτρια.
Οι έρευνές της δεν δείχνουν διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και η συσχέτιση της απιστίας με την αποφυγή προσκόλλησης και δέσμευσης είναι κοινή και στα δύο φύλα. "Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η απιστία δεν είναι πιο κυρίαρχη στους άνδρες", όπως επισημαίνει η Genevieve Beaulieu-Pelletier.