Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Βουρτσίστε την.. καρδιά σας!



Ξέρατε ότι η κακή κατάσταση της οδοντοστοιχίας μας, η ανεπαρκής υγιεινή των δοντιών μας και η αιμορραγία των ούλων μπορούν να μας οδηγήσουν απευθείας σε ένα καρδιολογικό νόσημα;

Αυτό δείχνουν έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα στο Δουβλίνο κατά τη σύνοδο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.

Τα καρδιολογικά νοσήματα συνδέονται εν γένει με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο ο καθηγητής Χάουαρντ Τζένκινσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αντικρούει τη γενικά αποδεκτή αυτή άποψη: "Όσο κι αν η κατάσταση της υγείας σας είναι καλή και είσαστε αδύνατοι, αν τα δόντια σας είναι σε κακή κατάσταση πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε ένα καρδιολογικό νόσημα".
"Το στόμα είναι μάλλον το πιο βρόμικο σημείο του ανθρώπινου σώματος", επισημαίνει ο Δρ. Στιβ Κέριγκαν, του Κολεγίου Χειρουργών, και περιγράφει τη διαδικασία ως εξής: τα ούλα που αιμορραγούν επιτρέπουν την πρόσβαση των βακτηριδίων στα αιμοφόρα αγγεία, όπου προσκολλώνται στα αιμοπετάλια και προκαλούν θρόμβωση στο εσωτερικό των αγγείων", εμποδίζοντας εν μέρει το αίμα να φτάσει στην καρδιά και δημιουργώντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.