Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΚΑ - Σύνταξη από την Αυστραλία...



Δελτίο Τύπου από το ΙΚΑ Καλαμάτας που υπογράφει ο προϊστάμενος Τμήματος Συντάξεων Γρηγόρης Μασούρας, αναφέρει τα εξής:


«Από την 1η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους θα αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας – Αυστραλίας.
Η συμφωνία καλύπτει μόνο τη σύνταξη γήρατος και εφαρμόζεται:
Στη Γενική Νομοθεσία Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτει τους μισθωτούς και τους εξομοιούμενους με αυτούς.
Στη Νομοθεσία των Ειδικών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες μισθωτών.
Στη Νομοθεσία Κοινωνικής Ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων.
Στη Νομοθεσία που αφορά τα πρόσωπα που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Η συμφωνία δεν εφαρμόζεται στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων και Ναυτικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για εφαρμογή της συμφωνίας είναι η συνολική διάρκεια των περιόδων ασφάλισης στην Ελλάδα να είναι τουλάχιστον τριακόσιες (300) μέρες ασφάλισης.
Αν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνο τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης δεν εφαρμόζεται η σύμβαση, δηλαδή δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης στην Αυστραλία, για βελτίωση του ποσού της σύνταξης.
Ο χρόνος διαμονής της Αυστραλίας δεν συνυπολογίζεται για τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τις 10.500, 11.100 και 3.500 ημέρες ασφάλισης.
Με το δεδομένο ότι η συμφωνία εφαρμόζεται μόνο στη σύνταξη γήρατος, σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου, η σύνταξη γήρατος θα μεταβιβάζεται στους δικαιοδόχους μόνον αν πληρούνται οι αυτοτελείς προϋποθέσεις της Νομοθεσίας μας για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου.
Το ποσό της παροχής σύνταξης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους θα είναι αναλογία του ελληνικού χρόνου προς το συνολικό χρόνο ασφάλισης (Ελλάδα και Αυστραλία), που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού σύνταξης.
Για την εφαρμογή της Συμφωνίας ως Οργανισμός σύνδεσης για την Ελλάδα ορίζεται το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για όλες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων εκτός αυτών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ όπου την ευθύνη την έχει ο ΟΓΑ.
Ο κάθε ασφαλισμένος θα απευθύνεται στο Ταμείο του και η Διοίκηση του Ταμείου του θα απευθύνεται στον Οργανισμό σύνδεσης που είναι η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα μπορούν να επικοινωνούν και απευθείας με τον αρμόδιο Αυστραλιανό φορέα CENTRELINK στο τηλέφωνο 0080061126209, απευθείας γραμμή χωρίς χρέωση.
Πληροφορίες παρέχονται καθημερινά στο τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Καλαμάτας, Φιλελλήνων 38, πρώτος όροφος, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ. 27210-63362 έως 70
».