Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Μεγάλες ζημιές από την ξηρασία στα σύκα!


Σημαντικές ζημιές στις συκοκαλλιέργειες κατέγραψαν οι γεωπόνοι, μετά από ελέγχους προχθές σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες εντοπίζονται τόσο στο φυτικό κεφάλαιο και την καρποφορία όσο και στην ποιότητα. Όπως δε επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ι. Κυριακόπουλος, οι ζημιές είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό να φθάσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει και συνάντηση με τον υπουργό.
ΖημιέςΣύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο συνίστανται σε εμφάνιση έντονου κιτρινίσματος, ξήρανση φύλλων και φυλλόπτωση, με ποσοστά αποφύλλωσης που φθάνουν έως και 70%, ενώ διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής λόγω ανεπαρκούς ανάπτυξης των καρπών και μείωσης του μεγέθους τους. Επίσης, γίνεται λόγος για σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας από την παραγωγή μειωμένου μελιτώματος, ύπαρξη εγκαυμάτων στο φλοιό, εμφάνιση δερματώδους φλοιού – μολύβδωσης και δημιουργία μεγάλου ποσοστού αποσύκων.Οι ζημιές, όπως τονίζεται στην έκθεση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ι. Κυριακόπουλου, διαφοροποιούνται και εμφανίζονται αυξημένες σε συκεώνες με ανατολικό προσανατολισμό, φτωχά εδάφη και μεγάλης ηλικίας δέντρα. Εκτεταμένες ζημιές παρατηρούνται, επίσης, σε συκεώνες πολύ νεαρής ηλικίας εγκατεστημένους σε εδάφη με χαμηλή εδαφική υγρασία. Στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα η εμφάνιση των ζημιών είναι μικρότερη. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ζημιές είναι σε εξέλιξη και, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, είναι πιθανό να φθάσουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
ΑποζημίωσηΑπό την πλευρά του, ο κ. Δράκος σημείωσε ότι οι γεωπόνοι έκαναν ελέγχους για να διαπιστώσουν τις όποιες επιπτώσεις από την ξηρασία στην παραγωγή, ενώ ο ίδιος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό. Μάλιστα, με τον κ. Κατσαρό επικοινώνησε και τηλεφωνικά, ενώ του υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα και θα υπάρξει γρήγορη αντίδραση. «Θα μιλήσω και με τον κ. Κοντό, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Θα εξαρτηθεί, βέβαια, η συνάντησή μας από την πορεία του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, το οποίο κατατίθεται από πλευράς του. Πιθανότητα να έχουμε μια μικρή αναβολή της συνάντησης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές της εβδομάδας. Θέλω να δηλώσω, πάντως, ότι δε θα αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Θα την υποστηρίξουμε. Θεωρούμε ότι έχει επέλθει ζημιά και απ’ όσα διαπίστωσαν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και με όσα έχουν πει οι ίδιοι οι παραγωγοί. Άρα, λοιπόν, πρέπει να βρεθεί τρόπος για την οικονομική τους υποστήριξη, για να συνεχιστεί αυτή σπουδαία καλλιέργεια στην πατρίδα μας», σχολίασε ο κ. Δράκος. Τέλος, ο νομάρχης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και εντολής του υπουργού και της κυβέρνησης: «Μέσα από τις δυνατότητες και του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να δοθεί εντολή, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να κινηθεί για να ξεπεράσει τον υφιστάμενο θεσμικό σκόπελο, που δεν επιτρέπει την αποζημίωση για τα ζητήματα ξηρασίας, όταν δεν υπάρχει θεομηνία».

Της Βίκυς Βετουλάκη