Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία...



Από 8.500 μέχρι και 19.300 μόρια θα χρειαστεί να έχουν συγκεντρώσει φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Από 22 ως 25 Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έχει ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας
«Τα Νέα», τα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία θα μειώσουν ελαφρώς τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής τους τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα ΑΕΙ, τη στιγμή που 44 πανεπιστημιακά τμήματα θα απαιτήσουν 18.000-19.000 μόρια.
Η πιο απαιτητική σε μόρια δεκάδα αναμένεται να αποτελείται από πέντε Ιατρικά τμήματα, δύο Πολυτεχνικά του ΕΜΠ (Μηχανικών Η/Υ και Πολιτικών Μηχανικών), από τη Νομική Αθήνας και τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα οποία για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα κινηθούν γύρω στα 19.000 μόρια.
Ανοδος αναμένεται στα τμήματα με ειδικό μάθημα, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τα τρία τμήματα των ΜΜΕ (Αθήνας, Παντείου και Θεσσαλονίκης).
Ανοδική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων και για τα περιζήτητα τμήματα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στην Αθήνα για παράδειγμα η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί γύρω και πάνω από τα 22.000 μόρια και στη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 21.650 μόρια.
Στα τμήματα της Πάτρας, της Ξάνθης και του Βόλου αναμένονται μικρές αυξομειώσεις, καθώς παρά τις ανοδικές τάσεις από τις καλύτερες βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα, οι χειρότερες βαθμολογίες στα γενικά μαθήματα και η αύξηση των εισακτέων εμποδίζουν μια καθαρή άνοδο των βάσεων.