Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Σκοπιανό: Ίδια γεύση...



Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι αντίστοιχα, είχε σήμερα, στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς μετά τις συνομιλίες δήλωσε: "Είχαμε μια σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση επί ορισμένων ενδεχόμενων για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος".
"Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ. "Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.
Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε. Μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί της Παρασκευής θα έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για το όνομα, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.