Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Επιταγή 1,2 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές παρέδωσε ο Γ.Παπανδρέου!



Στην υπόσχεσή του να μην ξεχαστούν οι πυρόπληκτες περιοχές μόλις φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παραδίδοντας στο νομάρχη Ηλείας επιταγή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ -το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ- για την «αναγέννηση της ελπίδας» στις πολύπαθες περιοχές.
Ο Γ.Παπανδρέου μίλησε επίσης για το σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο έχει εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές αυτές και το οποίο, υπό μορφή νομοσχεδίου θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών, η κρατική ενίσχυση κάθε πυρόπληκτης οικογένειας με 1.000 ευρώ μηνιαίως ως το 2012 και των ελαιοπαραγωγών ως το 2014, την κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών, την ίδρυση πρότυπης αγροτικής σχολής, την πλήρη ανάληψη από το κράτος της επισκευής και ανακατασκευής πυρόπληκτων κατοικιών, επαγγελματικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τη γρήγορη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, την αποκατάσταση των μνημείων.
«Το μήνυμα από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Ευβοίας τις οποίες επισκέφτηκα ήταν: Μην μας ξεχάσετε όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα λέμε δεν σας ξεχάσαμε και είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας και το χρέος μας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πράξη ευθύνης και συνέπειας, η οποία επενδύει στην αναγέννηση της ελπίδας και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε υποτροφίες σπουδών για τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν ανάγκη, σε πρότυπες δράσεις για το περιβάλλον με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και πρότυπα πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τρίτον, στις προοπτικές με στοιχεία οραματικά και ρεαλιστικά που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των περιοχών που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θα γυρίσουμε σελίδα στην Ηλεία και την Ελλάδα γιατί ο λόγος μας είναι λόγος τιμής» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ φορέας ο οποίος θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση της πρότασης του κινήματος για την ανασυγκρότηση των περιοχών, με την κινητοποίηση επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
«Από την κυβέρνηση περιμέναμε περισσότερα, αλλά εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι πέρα από μία κακοστημένη φιέστα νεολαίας, η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια σύσκεψης με φορείς της Ηλείας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αρωγή από το κράτος οι αγρότες δεν θα μείνουν στα χωριά, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην αποτίμηση των ζημιών, την προστασία του εναπομείναντος φυσικού και ζωικού κεφαλαίου, την ανακατασκευή κτηρίων, την αποζημίωση αγροτικών μηχανημάτων και τη μη αξιοποίηση των περίπου 200 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον οικισμό Αρτέμιδας του Νομού Ηλείας, ο οποίος υπέστη μεγάλες καταστροφές, όπως, άλλωστε κι η ευρύτερη περιοχή από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναπόθεσε από ένα λευκό τριαντάφυλλο στο σημείο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 12 συνάνθρωποι μας και επισκέφθηκε το σπίτι αστυνομικού που υπηρετούσε στη Χαριλάου Τρικούπη και του οποίου η αδελφή βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τα τρία παιδιά της στην Αρτέμιδα.


Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Παπανδρέου με τις σημερινές του δηλώσεις στην Ηλεία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ταυτίζει τον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματός του με το μηδενισμό, την όξυνση και την εύκολη υποσχεσιολογία. Ούτε τον περασμένο Σεπτέμβρη έπεισε με αυτή την τακτική, ούτε τώρα πείθει κανέναν».