Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Επιστολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης στον Ν. Γκρούεφσκι...

«Αυτοί που δεν μαθαίνουν από την Ιστορία, είναι καταδικασμένοι να επαναλάβουν τα λάθη τους»...

Στις αδικίες που διαπράχθηκαν κατά του ελληνικού λαού στη διάρκεια και μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται επιστολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, από τον οποίο ζητείται να λάβει μέτρα αποκατάστασής τους. Παράλληλα, υπενθυμίζονται δηλώσεις που όπως υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την αποκλειστικά σλαβική ταυτότητά των κατοίκων της γειτονικής χώρας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν εσείς και η κυβέρνησή σας παραδεχθείτε τις ιστορικές αδικίες που διαπράχθηκαν κατά του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια και μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λάβετε μέτρα αποκατάστασης, τότε και μόνο τότε οι σχέσεις μεταξύ της δικής σας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ακμάσουν», τονίζεται-μεταξύ άλλων- στην επιστολή.
«Όπως ορθά αναφέρετε- συνεχίζει η επιστολή- δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά όπως λέει μια παλιά παροιμία: "Αυτοί που δεν μαθαίνουν από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να επαναλάβουν τα λάθη τους"».
Στην επιστολή υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του πρώην προέδρου της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επιβεβαίωσε την αποκλειστικά σλαβική ταυτότητά των κατοίκων του γειτονικού κρατιδίου.
«Όπως σωστά σημειώνεται στην επιστολή σας προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, απαιτείται "καλή θέληση" και από την πλευρά σας, καθώς δεν μπορέσατε να εξαλείψετε τις προκλητικές ενέργειες που είναι επιβλαβείς για τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών μας. Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρός σας, Κίρο Γκλιγκόροφ "… είμαστε Σλάβοι Μακεδόνες. Αυτοί είμαστε! Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία του". Είναι συνεπώς απίστευτο για μια χώρα που έχει έναν πρώην πρόεδρο, ο οποίος επιβεβαιώνει την αποκλειστικά σλαβική ταυτότητά του κι έναν πρώην πρωθυπουργό (σ.σ. Λιούμπτσο Γκεοργίεφσκι), ο οποίος κατέχει βουλγαρικό διαβατήριο, να προβάλλει ταυτόχρονα παράλογες διεκδικήσεις για τη Μακεδονία και την ελληνική της ιστορία», σημειώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Και καταλήγει η επιστολή: «Ας ξεκινήσουμε κατανοώντας και συμφωνώντας ως προς το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε με όσο το δυνατό περισσότερο αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς να σπέρνουμε τους καρπούς μιας μελλοντικής αντιπαράθεσης».


http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/04/1547536.htm