Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Έξι Δήμους στη Μεσσηνία προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης!




Την συνένωση των 29 Δήμων και των 2 Κοινοτήτων της Μεσσηνίας σε 6 μεγάλους Δήμους, προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ.
Συγκεκριμένα η πρόταση, που αναμένεται να καταθέσει η ΚΕΔΚΕ στην Κυβέρνηση εν όψει της σχεδιαζόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, περιλαμβάνει τη συνένωση των Δήμων της Μεσσηνίας ως εξής:

Στο Δήμο Καλαμάτας, οι Δήμοι Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών,

Στο Δήμο Μεσσήνης, οι Δήμοι Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Πεταλιδίου, Βουφράδος και η Κοινότητα Τρικόρφου.

Στο Δήμο Πύλου, οι Δήμοι Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας και Χιλιοχωρίων.

Στο Δήμο Γαργαλιάνων, οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος και Παπαφλέσσα.

Στο Δήμο Κυπαρισσίας, οι Δήμοι Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού και η Κοινότητα Τριπύλας.

Στο Δήμο Μελιγαλά, οι Δήμοι Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας και Είρας.



- Με μοναδικό θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση και τις προτάσεις για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.



http://tvradio.ert.gr/radio/local_Details.asp?id=2183&newsid=415104


***Για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, πολλά έχουν γραφεί και πολύ περισσότερα έχουν ακουστεί...

Είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να γίνει! Δεν μπορεί να πορευτούμε στο μέλλον με τον ισχύον Διοικητικό - Αυτοδιοικητικό χάρτη!

Τώρα, πώς θα είναι τα νέα Διοικητικά σχήματα, πώς αυτά θα είναι χωροθετημένα, με ποιά κριτήρια θα γίνουν οι ενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων, είναι άλλο, πολύ σοβαρό θέμα...

Βασικότερο όλων, όμως, είναι η αυτοδυναμία και οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων.

Για να μπορούν να είναι και μεγάλοι και ισχυροί και, πάνω από όλα, να πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται δηλαδή, ουσιαστικές αρμοδιότητες για τα τοπικά ζητήματα, επάρκεια θεσμοθετημένων πόρων, κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό, οργανωμένες Τεχνικές και Νομικές Υπηρεσίες και εξοπλισμό (οχήματα, μηχανήματα κτλ)!!!

Αυτά όμως για γίνουν πράξη απαιτείται γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της φορολογίας που πληρώνουμε να πηγαίνει στους Δήμους και όχι, πλέον, στο Κράτος.

Άλλωστε είναι γνωστή η θέση της ΚΕΔΚΕ, για τις προϋποθέσεις που έχει ζητήσει να υλοποιηθούν μέχρι 30 Αυγούστου, ώστε μετά την υλοποίησή τους να προσέλθει σε διάλογο με την Κυβέρνηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση γνωστοποιώντας και τις μελέτες που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.