Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Στο ψυγείο η υπόθεση εκβιασμού Χρυσοστόμου


Στο ράφι της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατέληξε η περιβόητη υπόθεση των εκβιασμών που ασκούνταν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.


Ύστερα από σύμφωνη γνώμη, τόσο του ανακριτή, όσο και του εισαγγελέα Καλαμάτας, «παγώνει» η υπόθεση των καταγγελιών για εκβιασμό του, που είχε κάνει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Η υπόθεση των εκβιασμών μπαίνει στο ράφι, αφού από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δεν επιθυμεί να δοθεί περαιτέρω συνέχεια κι έκταση στο θέμα. Αυτό άλλωστε είχε υποστηρίξει και κατά την προανάκριση που διεξήγαγε η Εισαγγελία Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφο 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 5 του ν. 3160/2003: «Αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών την αρχειοθετεί και υποβάλλει αντίγραφο στον εισαγγελέα Εφετών, αναφέροντας τους λόγους που τον οδήγησαν να μην κινήσει την ποινική δίωξη. Στις ίδιες ενέργειες προβαίνει και αν μετά την ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή τις ανακριτικές πράξεις που έγιναν κατά το άρθρο 243 παρ. 2 ή την Ένορκη Διοικητική Εξέταση κρίνει αιτιολογημένα ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη».

Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι, οι καταγγελίες του κ. Χρυσοστόμου έγιναν γνωστές μια μέρα πριν από την εορτή της Υπαπαντής και μια μέρα μετά την εκδημία του Αρχιεπισκόπου μακαριστού Χριστοδούλου.
Όλα ξεκίνησαν μετά την επιστολή που απέστειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με αφορμή δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Σημαία», στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξ αφορμής των σημερινών δημοσιευμάτων στην τοπική εφημερίδα "Σημαία" αλλά και επωνύμων και ανωνύμων εκβιασμών και λασπολογίας, τα οποία δέχομαι από μέρους υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και επειδή θεωρώ ότι ο τρόπος αυτός μεθόδευσης εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου είναι εκκλησιαστικώς ανήθικος και κοινωνικώς ανοίκειος, εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και απαντώ προς όλους αυτούς ότι δεν θα υποστηρίξω πλέον την υποψηφιότητα του Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, επιφυλασσόμενος συγχρόνως δια την άσκησιν οποιουδήποτε ενδίκου μέσου, προκειμένου να διαφυλάξω την αξιοπρέπειάν μου και την υστεροφημίαν μου».
Πέρα όμως από το δημοσίευμα αυτό, υπήρχαν έντονες φήμες εκείνη την εποχή, ότι ο Μητροπολίτης ήταν αποδέκτης τόσο απειλητικών, όσο και υβριστικών τηλεφωνημάτων.

Η «διαμάχη» των δύο Μητροπολιτών
Εναρκτήριο σημείο της μετωπικής σύγκρουσης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον Μητροπολίτη Σπάρτης ήταν η μη πρόσκληση του δεύτερου από τον πρώτο στη γιορτή της Πολιούχου Υπαπαντής του Κυρίου στην Καλαμάτα. Στην «ΕΠΙ» μάλιστα ο κ. Χρυσόστομος είχε δηλώσει πώς οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν αγαστές, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, που υποστήριζαν το αντίθετο. Ξεκαθάρισε πώς ο Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος παραβρισκόταν από το 1981 έως και πέρυσι στον εορτασμό της Υπαπαντής και πως φέτος κρίθηκε ότι, θα πρέπει να προσκληθούν και άλλοι Μητροπολίτες από άλλες περιοχές.
Η απάντηση του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου σε δηλώσεις του στην «ΕΠΙ» ήταν σαφής: «Είναι αυτονόητα μερικά πράγματα. Ένας Μεσσήνιος είναι δυνατόν να μην έχει τη σκέψη του στην Καλαμάτα την ημέρα της Υπαπαντής; Πολύ περισσότερο όταν είναι κληρικός και ιδιαίτερα όταν είναι Επίσκοπος; Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι, το να καλέσει κάποιος Μητροπολίτης άλλους στην εορτή της Πολιούχου ή του Πολιούχου είναι θέμα αποκλειστικά δικό του».

H συνέντευξη στο «Έθνος»
«Χείμαρρος» ήταν σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δεχόταν την εποχή εκείνη, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Είχε μάλιστα αναφερθεί σε δημοσιογράφο της «ΕΡΑ» και πως τάχα διακινούσε μια φωτογραφία του με πολιτική περιβολή και πως σε αυτήν τη φωτογραφία εμφανιζόταν με μια ξανθή ψηλή γυναίκα.

Έπεσαν οι τόνοι
Η κόντρα ξεθύμανε ύστερα και από τη συνέντευξη που έδωσε ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης. Για τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αρνούμενος κάθε ανάμειξη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν βρεθεί ένας άνθρωπος, που θα πει ότι πήρε εντολή ή γραμμή από μένα να διαμαρτυρηθεί ή να γράψει στην εφημερίδα σε βάρος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, εγώ θα καταθέσω το ωμοφόριό μου».

Η κατάθεση του κ. Χρυσοστόμου στην εισαγγελέα Πρωτοδικών
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, στις 19 Φεβρουαρίου η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κα Θεοδωροπούλου, είχε μεταβεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, προκειμένου να καταθέσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τα στοιχεία που διέθετε σχετικά με τις καταγγελίες του για εκβιασμούς και απειλές. Έκτοτε το θέμα έμεινε ως έχει μέχρι σήμερα…


Πηγή: Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - 10/07/2008