Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ Κόρινθος –Τρίπολη – Καλαμάτα...


«Πακέτο» το 2009 Κόρινθος - Ραψομμάτη

Ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος συναντήθηκε προχθές (8-7-08) στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τον Υπουργό Γιώργο Σουφλιά, τον Υφυπουργό Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και το γενικό γραμματέα Δημοσθένη Κατσιγιάννη και συζήτησαν για την πορεία εκτέλεσης των έργων στον οδικό άξονα Κόρινθος –Τρίπολη – Καλαμάτα.


Από την συνάντηση προέκυψαν τα εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή:


«1.] Σε όλα τα τμήματα από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα εκτελούνται εργασίες με εντατικούς ρυθμούς και αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους διερχόμενους.
2.] Οι σημαντικές παρεμβάσεις στο Κόρινθος - Τρίπολη με διαπλατύνσεις και καινούργιες σήραγγες προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ο συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι τον Μάρτιο του 2010.
3.] Στο τμήμα Τρίπολη – Αθήναιο οι εργασίες έχουν αρχίσει και πιθανολογείται η περάτωση στο τέλος του 2009 με συμβατικό χρόνο παράδοσης τον Μάρτιο του 2010.

Συνέχιση εργασιών κατόπιν συμφωνίας
4.] Στο τμήμα Αθήναιο – Λεύκτρο (σ.σ. περιλαμβάνεται η σήραγγα Ραψομμάτη) οι εργασίες τώρα εκτελούνται με γρήγορους ρυθμούς, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν όπως απαλλοτριώσεις και συμπληρωματικές μελέτες.
Όπως είναι γνωστό η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ζητάει την διάλυση της σύμβασης, προφανώς επειδή είχε πάρει το έργο με έκπτωση 40%.
Η εταιρεία έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται τώρα η έκδοση της απόφασης από την τακτική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εταιρεία κερδίσει την δίκη, έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο και την εταιρεία να συνεχισθούν οι εργασίες και να μην υπάρξει διακοπή.
Ο χρόνος παράδοσης του τμήματος προβλέπεται για τον Δεκέμβριο του 2009 , ενώ ο συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι στις 30-6-2009.

Τσακώνα: περί τα τέλη του 2009 παράδοση
5.] Για το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η ροή της χρηματοδότησης με δέσμευση του υπουργείου είναι κανονική και σταδιακή ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες .
Ο χρόνος παράδοσης θα είναι περίπου το τέλος του 2009, με συμβατικό χρόνο παράδοσης στις 13-10-2009 .
6.] Για το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα προχωράνε οι διαδικασίες και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες.
7.] Όσον αφορά την μελέτη για το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, τελειώνει η αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα και ανατίθεται στον μειοδότη Μελετητή.
8.] Ο κ. Σουφλιάς ενέκρινε το ποσό των 150.000 ευρώ για την σύνταξη μελέτης για διαπλάτυνση της Μεγάλης Γέφυρας στη Βαλύρα και άλλες υποστηρικτικές μελέτες στην περιοχή για βελτίωση του δρόμου .
9.] Ο κ. Σουφλιάς, θεωρεί ως «προσωπική του υπόθεση και προσωπικό του θέμα» την έγκαιρη εκτέλεση και παράδοση του έργου.

Με δεδομένη την ισχυρή πολιτική βούληση του κ. Σουφλιά, του οποίου την αξιοπιστία και τον λόγο κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά και τις μεγάλες τεχνικές δυνατότητες των εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα χρονοδιαγράμματα που το Υπουργείο μάς δίνει, χωρίς να μεμψιμοιρούμε και να παίρνουμε στα σοβαρά κάποιους που μέχρι το 2004 δεν έκαναν το παραμικρό, παρά μόνον σιωπούσαν ή είχαν και την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση της Τσακώνας, από την θέση που τους είχε αναθέσει η Πολιτεία.


Άλλωστε δύο μήνες πριν ή μετά για ένα τόσο μεγάλο έργο με τόσες δυσκολίες που προέκυψαν δεν είναι άξιο λόγου, αν θυμηθούμε σε ποια κατάσταση ήμαστε το 2003 που δεν είχε ξεκινήσει τίποτα σοβαρό και με την Τσακώνα κατεστραμμένη.


Ο κ. Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σουφλιά για το προσωπικό του ενδιαφέρον χάρις στο οποίο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τη Μεσσηνία, όνειρο δεκαετιών, γίνεται πραγματικότητα επί των ημερών του.


Τα έργα σύντομα θα επιθεωρήσει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννης».



Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - 10/07/2008