Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Κάμπινγκ...


Θύματα κι αυτά της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη και τα κάμπινγκ, που θεωρούνται οικονομικός τρόπος διακοπών, έχει επηρεάσει η κρίση στην αγορά και η πτώση της τουριστικής κίνησης.
Αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιουλίου, οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ της Μεσσηνίας που μίλησαν στο «Θάρρος» κάνουν λόγο στο σύνολό τους για σημαντική μείωση στην προσέλευση επισκεπτών. Κι αυτό, όπως τονίζουν, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση στις τιμές τους. Το κόστος διαμονής σε κάμπινγκ κυμαίνεται στα 5 με 6 ευρώ το άτομο, 4 με 5 ευρώ κοστίζει ο χώρος για σκηνή, 5 ευρώ για το απλό τροχόσπιτο και έως 8 ευρώ για το αυτοκινούμενο. Ένα οργανωμένο κάμπινγκ, όμως, έχει και άλλες παροχές. Από εστιατόριο, μπαρ και μίνι μάρκετ μέχρι πλυντήρια για πλύσιμο ρούχων, κουζίνες για μαγείρεμα, κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, ντους, χώρους απόθεσης χημικών αποβλήτων κ.λπ.).
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιλέγουν τις διακοπές σε κάμπινγκ για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή τους αρέσει η ατμόσφαιρα, η επαφή με τη φύση και η ωραία παρέα με άλλους ταξιδιώτες. Ποιος δε θυμάται τη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Στο κάμπινγκ», με τον εξαιρετικό Νίκο Καλογερόπουλο, που είχε ως θέμα της τη ράθυμη ζωή των καλοκαιρινών διακοπών σε κάποιο κάμπινγκ της Πελοποννήσου;


Καλαμάτα

Οικογενειακή επιχείρηση εδώ και χρόνια είναι το κάμπινγκ «Fare» στην παραλία της Καλαμάτας, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Δέχεται, κυρίως, Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς... Οι Έλληνες, λέει η ιδιοκτήτρια κα Παναγιώτα Φουντέα, έρχονται, κυρίως, τον Αύγουστο. «Φέτος όμως», προσθέτει, «η κίνηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Απογοητευμένη είναι και η κα Βαρβάρα Κακαλέτρη από το κάμπινγκ «Patista», στην οδό Κρήτης, κοντά στην παραλία της Καλαμάτας, μέσα σε ένα τεράστιο δροσερό κτήμα γεμάτο πορτοκαλιές. «Φτάσαμε 15 Ιουλίου και δεν υπάρχει άνθρωπος» μας λέει. «Το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Άλλες χρονιές είχαμε εδώ Ολλανδούς, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Βέλγους, Έλληνες… Θυμάμαι το κάμπινγκ Σεπτέμβρη μήνα να είναι γεμάτο με 350 άτομα! Εδώ, στην πίστα που βλέπετε, γίνονταν κάτι χοροί…».

Κυπαρισσία

Ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, από το κάμπινγκ «Kyparissia», σημειώνει στο «Θάρρος»: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Είμαστε 50% κάτω. Εκτός από τη γενικότερη οικονομική κρίση, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το «free camping» σε Ελαία και Καλό Νερό. Ενώ απαγορεύεται η κατασκήνωση στο δάσος, γίνεται ελεύθερο κάμπινγκ με σκηνές και τροχόσπιτα, αλλά δε μιλάει κανείς. Επιπλέον, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, που χρησιμοποιούν χημικές τουαλέτες, έρχονται σε εμάς και ζητούν να τις αδειάσουν στο κάμπινγκ. Φυσικά, εμείς δε δεχόμαστε κάτι τέτοιο και μετά πηγαίνουν και τις αδειάζουν στο δάσος ή στη θάλασσα, μολύνοντας το περιβάλλον». Οι κατασκηνωτές του κάμπινγκ «Kyparissia» είναι, κυρίως, Γερμανοί, Γάλλοι, αλλά και Έλληνες, με τροχόσπιτα και σκηνές. «Υπάρχουν πελάτες σταθεροί, που έρχονται κάθε χρόνο και μένουν για μέρες. Υπάρχουν και άλλοι, όμως, που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ και έρχονται για ένα βράδυ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες, τα ντους και τα πλυντήρια, και μετά φεύγουν. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί έτσι δε βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας».

Πύλος

Επίσης μειωμένη σε σύγκριση με άλλα καλοκαίρια χαρακτηρίζει τη μέχρι τώρα κίνηση ο κ. Τάσος Καραμπάτσος, ιδιοκτήτης του κάμπινγκ «Navarino», στη Γιάλοβα της Πύλου, ενώ ελπίζει ότι η κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου θα είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Στο «Navarino» καταφθάνουν ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συνήθως με τροχόσπιτα. «Έχουμε Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, αλλά και Ολλανδούς και Ιταλούς. Μένουν, κατά μέσο όρο, μία εβδομάδα, ενώ, αν κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου, κάθονται δυο-τρεις μέρες. Έχουμε και πολλές οικογένειες, που τους αρέσει η περιοχή, γιατί είναι ρηχή η θάλασσα. Είναι επίσης αρκετοί οι άνθρωποι που επιλέγουν το κάμπινγκ όχι για οικονομία, αλλά επειδή τους αρέσει αυτός ο τρόπος διακοπών. Κάποιοι χαλάνε αρκετά χρήματα ακόμη κι έτσι».


Στούπα

Για «πεσμένη» κίνηση όσον αφορά στην προσέλευση επισκεπτών μάς μίλησε και ο κ. Βασίλης Πετρέας από το κάμπινγκ «Καλόγρια» στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, που δέχεται ως επί το πλείστον Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, με τροχόσπιτα και σκηνές.«Φαίνεται ότι το οικονομικό έχει επηρεάσει τους πάντες» λέει ο κ. Πετρέας. «Φέτος έχουμε κυρίως Γερμανούς. Οι επισκέπτες μένουν συνήθως 20ήμερα και 15ήμερα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια όλο και μειώνονται οι μέρες των διακοπών. Το καλό είναι ότι έχουμε πελάτες 30 χρόνων, κυρίως Γερμανούς, που έρχονται σταθερά. Πριν 20 χρόνια, πάντως, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα».


Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"