Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!...

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!


Διανύουμε αισίως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και δυστυχώς μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, κανένας μα κανένας απολύτως απολογισμός οικονομικής κατάστασης, διοικητικής λειτουργίας και εφαρμογής – υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος και γενικότερα της Δημοτικής δράσης και δραστηριότητας δεν έχει γίνει στους περισσότερους Δήμους της Μεσσηνίας!!!

Θα αναρωτηθείτε, και δικαίως ίσως, τί είναι αυτό που γράφουμε…

Απολογισμός;;; Πότε και πού έγινε;;;

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένους Δήμους, ελάχιστους, κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο, έγιναν απολογισμοί έργου και οικονομικής κατάστασης ,όπως έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και φέτος, π.χ στο Δήμο Γαργαλιάνων στις 28 Ιουλίου.

Είναι γεγονός, επίσης, ότι ορισμένοι Δήμοι, πάλι ελάχιστοι, ζητούσαν και ζητούν από ορκωτούς λογιστές το διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών τους.

Αυτά όμως γίνονταν και γίνονται σε ελάχιστους, όπως γράφουμε, Δήμους που οι Δημοτικές Διοικήσεις έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελούς προσφοράς και κινούνται με σχέδιο και πρόγραμμα, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Με αυτά, δε θέλω να εννοήσω ή να υπονοήσω ότι σε όλους τους άλλους Δήμους, στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Μεσσηνίας, γίνεται «χαμός», είναι όλα «ίσωμα», υπάρχει «διαφθορά και διαπλοκή», μοιράζεται «αδιαφανώς» το Δημοτικό χρήμα κ.α…

Μια απλή διαπίστωση κάνω και θέτω ευθέως ένα ερώτημα:

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολογισμός;;; Και, γιατί, έστω, δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει;;;

Απολογισμός που, εκτός του ότι από δημοκρατική ευαισθησία, πολιτική αξιοπιστία, κοινωνική «απαίτηση», πρέπει να γίνεται, προβλέπεται και επιβάλλεται και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ιδού τι γράφει ο Κώδικας στο Άρθρο 217 – «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής»:

«1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.

3. Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.

4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.

5. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.

6. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.».

Μετά από αυτά θεωρώ ότι, τάχιστα, πρέπει να γίνει σε όλους τους Δήμους απολογισμός πεπραγμένων της κάθε Δημοτικής Αρχής και για να «δείξουν», έστω και καθυστερημένα, τη δημοκρατική τους ευαισθησία, να διαφυλάξουν την πολιτική τους αξιοπιστία, να ανταποκριθούν θετικά στην κοινωνική απαίτηση της ενημέρωσης – πληροφόρησης και, επιτέλους, να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων!!!

Περιμένουμε…