Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συζήτηση για προστασία της Natura 2000 και της θαλάσσιας περιοχής

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο στις 7.00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα, το «Πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 Κυπαρισσίας (περιοχή Αγιαννάκη & Καλού Νερού) & θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας»! 
Η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητο να................................... διεξαχθεί αύριο, καθώς μεθαύριο, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «κλειστή» σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα - ο οποίος και τη συγκαλεί -, με θέμα «Περιοχή Natura 2000 Κυπαρισσίας: εφαρμογή ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα τρέχουσας περιόδου». 

Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα συμβαίνοντα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, οι αναφορές και καταγγελίες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και υπηρεσίες για αυθαιρεσίες και περιβαλλοντική καταστροφή, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή η Ελληνική Δημοκρατία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτικών Οδηγιών σχετικών με την προστασία της και το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει γνωστό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος και GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία ως “Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας”» και ίδρυση Διεύθυνσης Συντονισμού τους», ενώ αναμένεται και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή NATURA 2000 «GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού)», είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσταση «Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας», με απόφαση - στις 4 Μαρτίου 2013- του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη. Αντικείμενο της επιτροπής είναι η προώθηση των δράσεων προστασίας της περιοχής που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή). Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο της επιτροπής περιλαμβάνεται η θέσπιση του νομικού πλαισίου και διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011 της περιοχής Natura 2000, που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ.Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή), και η συνολική παρακολούθηση και ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση οχλήσεων και πιέσεων και για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής. 

Θυμίζουμε πως στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 είχαμε παρουσιάσει «Τι προτείνεται να ισχύσει με Προεδρικό Διάταγμα στο Κυπαρισσιακό κόλπο» και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή με κωδικό «GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία». 

Την επομένη του δημοσιεύματος του «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, στην οποία ζητούσε άμεση συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον υπουργό σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και τη φημολογία αναστολής κάθε οικοδομικής ή πολεοδομικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είναι γνωστό, τις πρώτες μέρες του Απριλίου, στο γνωστό ως «Κτήμα Κανελλάκη», έγιναν παρεμβάσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΕ», για τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές και καταγγελίες για αυθαιρεσίες, όργωμα αμμοθινών και δάσους κ.ά., οι οποίες έφτασαν μέχρι το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Mε όλα αυτά να συμβαίνουν, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά και από επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ, συγκαλεί για την Πέμπτη το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, στην οποία έχουν κληθεί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, η πρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση πλαισίου και δράσεων περιοχής NATURA 2000 Κυπαρισσίας, ο δασάρχης Κυπαρισσίας, η συντονίστρια Προγραμμάτων Πελοποννήσου του "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κυπαρισσίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔ και ο λιμενοσταθμάρχης Κυπαρισσίας. Στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Κ. Κυπαρισσίας, τα Τοπικά Συμβούλια Τ.Κ. Αγαλιανής, Αυλώνας, Ελαίας, Καλού Νερού, Σιδηροκάστρου, Καλίτσαινας, Καρυών, Πλατανίων, Προδρόμου, Βανάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καλού Νερού, ο Σύλλογος Προστασίας Φίλων Δάσους και παραλίας Ελαίας, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Περιβαλλοντολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλού Νερού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας, Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Αλιέων Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται για να ακουστούν και καταγραφούν όλες οι απόψεις, τις οποίες και θα μεταφέρει στη μεθαυριανή σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνοντας: «Ζήτημά μας είναι η συμβίωση των χελωνών με τους ανθρώπους» και τονίζοντας την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής: «Όχι στην ερημοποίηση, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης με τήρηση της νομιμότητας - που είναι αυτονόητο - και σεβασμό στο περιβάλλον»! 

Tharrosnews.gr