Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μεσοπρόθεσμου και των μέτρων.


Με απεργιακούς ρυθμούς κινείται και σήμερα η χώρα, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ........................

Τεταμένη η κατάσταση μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Σύνταγμα, όπου οι Αγανακτισμένοι επέστρεψαν στην πλατεία λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών το μεσημέρι.

Η χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και ο πετροπόλεμος ξεκίνησαν το βράδυ στην Αμαλίας την ώρα που οι «Αγανακτισμένοι» παρέμεναν στο Σύνταγμα αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Οι εστίες έντασης «αναζωπυρώνονταν» σποραδικά από τις 21:00 το βράδυ, ιδιαίτερα στη γωνία Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, για να καταλήξουν μετά από περίπου μία ώρα σε συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν ξανά χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Τα δακρυγόνα και ο πετροπόλεμος κουκουλοφόρων με δυνάμεις των ΜΑΤ δεν σταματούσαν ενώ στην πλατεία η συναυλία συνεχιζόταν. Ο κόσμος, φορώντας μάσκες, χειροκροτούσε τους μουσικούς δηλώνοντας αποφασισμένος να «κρατήσει» την πλατεία.

Μετά τις 23:00, η ένταση μεταφέρθηκε και στο κάτω μέρος της πλατείας ενώ το «κυνηγητό» με τα ΜΑΤ συνεχίστηκε και στη Φιλελλήνων και την Σταδίου. Ισχυρή εκείνη την ώρα η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και στην Ερμού και την Καραγιώργη Σερβίας ενώ δακρυγόνα και οι καπνοί από τους φλεγόμενους κάδους έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, μέχρι τις 22:00 είχε προχωρήσει σε 14 συλλήψεις και συνολικά 17 προσαγωγές για τα επεισόδια στο Σύνταγμα, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 46. Αρκετοί από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων έχει χάσει το δάχτυλό του.

Με μαλόξ και σκούπες ξάνα στην πλατεία

Οι Αγανακτισμένοι, αρκετοί με μαλόξ ακόμη στο πρόσωπο, είχαν επιστρέψει στις 6 το απόγευμα στην πλατεία και προσπαθούσαν να καθαρίσουν με σκούπες και νερό την πλατεία από τα χημικά -εν όψει και της προγραμματισμένης συναυλίας- έπειτα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις που ακολούθησε τις συμπλοκές με ομάδες αντιεξουσιαστών.

Εμφανείς είναι οι ζημιές στα γύρω καταστήματα, σε τράπεζες και σε ξενοδοχεία, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν οι κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια στους δρόμους.

H συναυλία που είχε προγραμματιστεί στο κάτω μέρος της πλατείας πάντως έγινε κανονικά, ενώ αρχικά οι συγκεντρωμένοι στην Αμαλίας έφευγαν κάθε φορά που έπεφταν δακρυγόνα και επέστρεφαν μερικά λεπτά αργότερα.

Στο Σύνταγμα έφτασαν επίσης από την Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο οι μοτοσικλετιστές που λαμβάνουν μέρος στον αποκλεισμό της Βουλής. Το αρχικό ραντεβού από Βορρά και Νότο δόθηκε στον παράδρομο της λεωφόρου Καβάλας και της Εθνικής Οδού με κατεύθυνση προς Πειραιά.

Ένταση επικράτησε για λίγο στο Σύνταγμα και όταν πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στην πλατεία και δέχθηκε την αποδοκιμασία ορισμένων συγκεντρωμένων. Οι αντεγκλήσεις τελείωσαν σχετικά γρήγορα, και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Το βράδυ ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη συνολικά έξι λεωφορεία με «Αγανακτισμένους», που αναμένονται να φτάσουν το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Newsroom ΔΟΛ