Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ικανοποίηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ε.Ε.


Την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε κοινή τους δήλωση οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρόμπεϊ υπογραμμίζουν ότι............................

με τη σημερινή έγκριση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης.

Τονίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα έκανε παράλληλα ένα καθοριστικό βήμα πίσω, από το εξαιρετικά σοβαρό σενάριο της χρεοκοπίας. Αυτή ήταν μια ψήφος εθνικής υπευθυνότητας, σημειώνουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.

Σημειώνουν επίσης ότι αύριο, τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι και πάλι στραμμένα στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τον εκτελεστικό νόμο και προσθέτουν ότι μια δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Αυτή η ψήφος θα επιτρέψει επίσης να προχωρήσουν τάχιστα οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που θα συμβάλει στο να πάει μπροστά η χώρα και να αποκατασταθεί η ελπίδα για τον ελληνικό λαό, καταλήγουν.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μπούζεκ σημειώνει ότι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Τώρα είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, τονίζει ο κ. Μπόυζεκ, προσθέτοντας: «δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα».

Τα επόμενα χρόνια, αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, χαιρετίζει το κουράγιο όσων υπερψήφισαν το σκληρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράζει επίσης ελπίδα για υπερψήφιση αύριο και του εφαρμοστικού νόμου.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την ψήφιση του Προγράμματος ως «πραγματικά καλή είδηση», σύμφωνα με τον εκρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζέιμπερτ.

Αναφερόμενη στη στάση των βουλευτών που υπερψήφισαν το πρόγραμμα, στο πλαίσιο ομιλίας της στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος την χαρακτήρισε «γενναία, όσο και αναγκαία».

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση επισήμανε: «Βρίσκω ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ