Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Άνοιγμα στην κοινωνία με σωστή ενημέρωση


«Άνοιγμα» στην κοινωνία με σωστή ενημέρωση του πολίτη κάνει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για εξωστρέφεια και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες της περιοχής.

Πρόκειται για εξόχως σημαντική πρωτοβουλία, με την οποία οι πολίτες έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα, αφενός, να ενημερωθούν σωστά για θέματα υγείας, με ημερίδες και άλλες δράσεις, και, αφετέρου, να γίνουν κοινωνοί της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο νοσοκομείο!

Για το «άνοιγμα» του νοσοκομείου στην κοινωνία παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο...........................

διοικητής του Πάνος Μπόζος, ο διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος Παναγιώτης Καλοφωλιάς, ο οποίος είχε και την όλη ιδέα, και ο δήμαρχος Τριφυλίας, δείχνοντας τη στήριξη του Δήμου στο νοσοκομείο για την υγεία των πολιτών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος σημείωσε σχετικά: «Βασικό μας καθήκον είναι η προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας και, βεβαίως, η καταπολέμηση της ασθένειας. Έχοντας, λοιπόν, κατά νου ότι ο υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σήμερα, που έχει πλέον στελεχωθεί από ικανοποιητικό αριθμό γιατρών σε πολλές ειδικότητες, βγαίνει έξω από τα ιατρεία και τους θαλάμους και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους πολίτες και σε άλλους χώρους! Ξεκινάμε με ένα φιλόδοξο σχέδιο. Θέλουμε όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Τριφυλίας, στις Δ.Ε. όπου διαμένουν, να γίνουν συνομιλητές μας, να μας ακούσουν, αλλά κυρίως να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες ή προβληματισμούς για θέματα υγείας που τους απασχολούν. Ξεκινάμε με βασικό θέμα τα προβλήματα του θυρεοειδή αδένα, που ήταν και για μένα πολύ μεγάλη έκπληξη, όταν διαπιστώσαμε πόσους πολλούς συμπολίτες μας απασχολεί αυτού του είδους η αρρώστια…».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα θέματα, όπως το Μάιο στα σχολεία για το κάπνισμα και τα λοιμώδη νοσήματα, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Δημοτική Αρχή που συμπαραστάθηκε στον προβληματισμό και την πρωτοβουλία που ανέλαβαν. Τόνισε, επίσης, με νόημα πως «το νοσοκομείο είναι 65 χρόνια στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους πολίτες και θα παραμείνει βασικός συμπαραστάτης και αρωγός. Κανένας δεν μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή του! Εμείς είμαστε εδώ και δίνουμε καθημερινά τη μάχη!».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ξεκίνησε από την τελευταία φράση του διοικητή, σημειώνοντας: «Ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να βάλει χέρι στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας; Είναι η εστία της κοινωνικής ζωής της περιοχής. Άρα, όποιος τολμήσει να αγγίξει το νοσοκομείο, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ανεγκέφαλος, τουτέστιν ως τρελός. Για μας είναι casus belli…».

Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ακόμη πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη, αν δεν είναι προσεγγίσιμοι οι χώροι της υγείας. Η πρωτοβουλία είναι να βγει το νοσοκομείο στην κοινωνία. Κάτι που έχει ανάγκη και ο ιατρικός κόσμος αλλά και οι συμπολίτες μας!».

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος Παναγιώτης Καλοφωλιάς δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει προσληφθεί ένας ικανός αριθμός ειδικευμένων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων συνανθρώπων μας, αλλά και την αναβάθμιση των προσφερομένων ιατρικών υπηρεσιών προς αυτούς.

Ειδικά δε η Χειρουργική Κλινική έχει πλήρως στελεχωθεί με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο προσφέρει σε καθημερινή βάση πλήρη κάλυψη τόσο των τακτικών όσο και των έκτακτων περιστατικών.

Δεδομένου, όμως, του γεγονότος ότι οι ιατρικές εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θεωρώ ότι, για να μπορεί ένας ιατρός να προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή του, θα πρέπει να ευρίσκεται σε συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό, στη Χειρουργική Κλινική, εφαρμόζεται συνεχές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με συμμετοχή τόσο του προσωπικού της κλινικής όσο και άλλων συναδέλφων.

Τέλος, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε έξω από όλα αυτά το συνάνθρωπό μας, ο οποίος έχει και αυτός θέση στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το καλό αποτέλεσμα της δουλειάς μας εξαρτάται και από τη σωστή ενημέρωση του απλού πολίτη. Ο συνάνθρωπός μας μπορεί σήμερα να είναι υγιής, αλλά ταυτόχρονα είναι και “δυνητικά ασθενής”. Δηλαδή, κάποια στιγμή μπορεί να νοσήσει. Έτσι το υψηλό επίπεδο της ενημέρωσής του έχει να κάνει, αφενός, με την πρόληψη διαφόρων νοσηρών καταστάσεων και, αφετέρου, με τη σωστή αντίδρασή του σε ένα συμβάν και, τέλος, με την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου, που συχνά πηγάζει από την άγνοια και την έλλειψη εγρήγορσης.

Έτσι, λοιπόν, ο ιατρός, εκτός από εκπαιδευόμενος, θα πρέπει να είναι και καλός εκπαιδευτής. Θα πρέπει να μπορεί να κατανοεί την ιατρική πληροφορία, να την εμπεδώνει και να έχει την ικανότητα, όχι μόνο να την εφαρμόζει σωστά, αλλά και να τη μεταφέρει σε άλλους με απλό τρόπο.

Βασισμένη σε αυτή τη λογική, η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής θα επεκταθεί και στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας με μία σειρά από παρουσιάσεις επί διαφόρων ιατρικών θεμάτων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τριφυλίας.

Στην πρωτοβουλία αυτή δίπλα μας στέκονται και στηρίζουν, η Δημοτική Αρχή με διάφορους κοινωνικούς φορείς του Δήμου, καθώς και το ιατρικό προσωπικό των τοπικών φορέων Υγείας (Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία), με την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των οποίων η προσπάθειά μας αυτή θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους».

Η εναρκτήρια ομιλία του προγράμματος ενημέρωσης θα έχει θέμα “Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα”. Το θέμα θα αναπτύξουν οι ιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του Γ. Ν. Κυπαρισσίας, Καλοφωλιάς Παναγιώτης, διευθυντής και οι επιμελητές Αδαμόπουλος Σταύρος, Λυμπερακίδης Γρηγόρης και Παπανικολάου Ιωάννης.

Η ομιλία θα γίνει: την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών και την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων».

Στη συνάντηση, στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου συμμετείχαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τάσος Πούλος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, η πρόεδρος της νεοσυσταθείσας κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βιβή Παντελάκη και η προϊσταμένη του Χειρουργικού Τμήματος Σταματία Αλεξοπούλου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.gr