Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δ.Σ. Τριφυλίας. Έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για έλλειμμα δημοκρατίας


Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, με τους τόνους στα ύψη και την αντιπολίτευση και τους τοπικούς συμβούλους να αντιδρούν έντονα, να διαμαρτύρονται και να καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «έλλειμμα δημοκρατίας», διεξήχθη προχθές το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Αφορμή ήταν το πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την «απογραφή υφιστάμενων και νέων οικισμών στο Δήμο Τριφυλίας». Κι αυτό, επειδή.......................

ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, προσπάθησε να το «υποβαθμίσει», λέγοντας πως είναι τυπικό και διαδικαστικό θέμα, για τη Στατιστική Αρχή, από την οποία και τους ζητήθηκε να προτείνουν οικισμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίγγανο, ζήτησαν από τις δημοτικές ενότητες τις προτάσεις τους, τις οποίες και έχει περιλάβει η Δημοτική Αρχή στη συνολική πρόταση που θα καταθέσει στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μετά την απόφαση του Σώματος. Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον εισηγητή και τη Δημοτική Αρχή για έλλειμμα δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου θέματος, αφού δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους πολίτες και τα συμβούλια για τις προτάσεις, ιδίως των νέων οικισμών. Μάλιστα, τόνισε πως «κανένα θέμα δεν είναι απλό και διαδικαστικό, όπως θέλετε να το “περάσετε”. Εμείς καυτηριάζουμε ότι διαπιστώνουμε δημοκρατικό έλλειμμα. Ρωτήθηκαν τα χωριά, ρωτήθηκε ο κόσμος, ρωτήθηκαν τα τοπικά συμβούλια; Έγιναν ανοιχτές – δημόσιες συνεδριάσεις; Όχι…».
Παρεμβαίνοντας ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, Σωτήρης Γιαννόπουλος, τόνισε πως στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε ζητήθηκαν προτάσεις για οικισμούς, καταγγέλλοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς και το δήμαρχο, γιατί ακόμα δεν έχει δοθεί γραφείο στη Δημοτική Κοινότητα για να μπορεί να λειτουργεί όπως θεσμικά προβλέπεται. «Έτσι υποβαθμίζουν το συμβούλιο, σημείωσε, κάτι που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθούν».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης πρότεινε την αναβολή του θέματος, αφού δεν υπάρχει ενημέρωση, πρόταση με την οποία συμφώνησε αμέσως ο κ. Πετρόπουλος, «για να γίνει επαφή με τον κόσμο και τα συμβούλια», όπως και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαλάνης σημείωσε πως σε τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει η Δημοτική Αρχή να λειτουργεί δημοκρατικά, να δίνει λόγο στα τοπικά συμβούλια και στους πολίτες.
Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης ανέφερε πως στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος, όπου έχει και την «αρμοδιότητα», είχαν ενημερωθεί τα τοπικά συμβούλια, ενώ έγινε και συνάντηση.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας σημείωσε πως μίλησε με τη Στατιστική Αρχή, την κα Ξυπολίτου, και για τους υφιστάμενους και για τους νέους οικισμούς. «Η πρόταση, είπε, είναι ανοιχτή. Τώρα, δεν αναγνωρίζουν πολεοδομικά νέους οικισμούς, απογραφική αναγνώριση κάνουν. Και αφού θα έχει η Στατιστική την απογραφή, στηριζόμενη σε αυτή θα γίνει η διαδικασία για νέους οικισμούς. Αν δεν έχει απογραφεί τώρα ένας οικισμός, δε θα αναγνωρίζεται μετά ούτε πολεοδομικά. Είναι σοβαρό θέμα. Αν το αποσύρουν σήμερα (σ.σ. προχθές), θα χάσουν την προθεσμία. Αν έχουν προτάσεις, τώρα να τις καταγράψουν». Ζήτησε, δε, κατανόηση και είπε: «Το ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε, να πάμε χωριό χωριό, να λέει ο κόσμος, αλλά πρέπει σήμερα να το κλείσουμε…».
Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή η διαδικασία για νέους οικισμούς θα βασιστεί στην απογραφή που γίνεται και ουσιαστικά «άδειασε» τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, ο οποίος μίλησε για θέμα τυπικό και διαδικαστικό, ζήτησε το λόγο ο Θανάσης Πετρόπουλος. Νωρίτερα τον είχαν ζητήσει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσαργύρης, ο Δημήτρης Μπασδάνης και ο Σαράντος Κουκούμης, χωρίς, ωστόσο, να τους δοθεί.
Αφού ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας, επικαλούμενος τον κανονισμό, δεν έδινε το λόγο, σημειώθηκε ένταση, με βολές από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους για τη στάση του, ενώ σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα για λίγα λεπτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Δημήτρη Χρονόπουλου, ο οποίος είπε πως δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα και ρώτησε γιατί δεν ενημερώθηκε και δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση.
Τελικά, στην ψηφοφορία με τις ψήφους της συμπολίτευσης «πέρασε» η εισήγηση με τις προσθήκες οικισμών που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν αναβολή στη λήψη απόφασης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"