Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φιλιατρά. Ο Κόλλιας μίλησε για Άγιο και πανηγύρι


Για τη θρησκευτική εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, το πανηγύρι, αλλά και έργα στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών, μίλησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ χθες στο μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Μαζί του ήταν ο αντιδήμαρχος Τάσος Πούλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπος Στάμος και συνεργάτες του – δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών.

Γιορτή
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Τριφυλίας στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους τόνισε μεταξύ άλλων:...........................

«Η γιορτή έχει παντριφυλιακό χαρακτήρα, με Προεδρικό Διάταγμα του 1933, το οποίο μάλιστα προβλέπει ότι είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, όχι μόνο των Φιλιατρών, αλλά και της Κυπαρισσίας. Η γιορτή αυτή με τον παντριφυλιακό της χαρακτήρα ουσιαστικά έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι η καθαρά θρησκευτική της διάσταση, ο Άγιος Χαράλαμπος δεν είναι μόνο πολιούχος των Φιλιατρών, αλλά συνδέεται πολλαπλά με την επαρχία Τριφυλίας και από τότε που ξεκίνησε ο εορτασμός, είχε πάντα μία λαμπρότητα και συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Ελλάδα.
[…] Το θρησκευτικό μέρος της γιορτής είναι στην ευθύνη της Μητρόπολης και ιδιαίτερα στην επιμέλεια του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, με τον οποίο εμείς συζητήσαμε για τον, κατά το δυνατόν, λαμπρότερο εορτασμό. Θα είναι τέσσερις Μητροπολίτες εδώ…
[…] Θα θέλαμε να δώσουμε έναν άλλο χαρακτήρα στη γιορτή, αλλά ο χρόνος που αναλάβαμε δε μας επέτρεψε να κάνουμε εκείνα που θα θέλαμε, να εμπλουτίσουμε τη γιορτή και με πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα τριήμερο που να αναβαθμίζει τη γιορτή. Του χρόνου, που θα μας βοηθήσει και η μέρα της γιορτής, θα γίνει ένα τριήμερο που θα το εμπλουτίσουμε».
Αναφερθείς στον ευπρεπισμό της πόλης για τις γιορτινές μέρες, σημείωσε πως, αν κάνει κανείς μια βόλτα, θα δει τον ευπρεπισμό και τον πανηγυρικό τόνο! Για την καθαριότητα και το διάκοσμο, συνεργάστηκαν υπάλληλοι από όλο το Δήμο.
Στη συνέχεια μίλησε για την «καινοτομία» που υπάρχει φέτος, τονίζοντας: «Ο δήμαρχος δε θα παράσχει το γεύμα, όπως οι δήμαρχοι προηγούμενες εποχές, θέλοντας να σηματοδοτήσει τρία πράγματα: 1) Να ανοίξει περισσότερο τη γιορτή, σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Το γεύμα είναι, πάντα, μια κλειστή διαδικασία με συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, ενώ αυτό που κάνουμε εμείς αυτή τη φορά, μια δεξίωση στο χώρο του Δημαρχείου, είναι περισσότερο ανοιχτό, 2) Όταν ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και όχι μόνο εδώ αλλά παντού, λέμε ότι διανύουμε περίοδο λιτότητας, θεωρήσαμε σκόπιμο να περιμαζέψουμε τις δαπάνες για το θέμα αυτό και το πετύχαμε, 3) Να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι θέλουμε τα Δημαρχεία, τα δημοτικά καταστήματα όλων των συνιστωσών του νέου Δήμου, να παραμείνουν κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, αντί το κέντρο του εορτασμού να είναι το “Φουρναράκειο”, όπως ήταν τις άλλες φορές με το γεύμα, θεωρήσαμε χρήσιμο να είναι το Δημαρχείο».

Πανηγύρι
Όσον αφορά στο πανηγύρι, ο δήμαρχος Τριφυλίας απάντησε στα ερωτήματα: «Γιατί εμείς το κάνουμε το πανηγύρι, και γιατί εμείς δεν το σταματήσαμε όπως κάνουν σε άλλες πόλεις;», λέγοντας πως υπάρχουν πρακτικοί και εορταστικοί λόγοι: «Όσα χρόνια είμαι στα Φιλιατρά του Αγίου Χαραλάμπους, από όλους τους προσκυνητές, κανείς ή ελαχιστότατοι πηγαίνουν (σ.σ. τις μέρες αυτές) στα εμπορικά καταστήματα. Στο πανηγύρι πηγαίνουν, στα καφενεία… Επίσης, δε συναντήσαμε αντιδράσεις. Ο αντιδήμαρχος, ο Τάσος Πούλος, συνομίλησε με όσο περισσότερους καταστηματάρχες των Φιλιατρών οι οποίοι συνηγόρησαν ή δεν αντέδρασαν στην προοπτική του πανηγυριού.
[…] Το πανηγύρι δίνει έναν εορταστικό και πανηγυρικό τόνο σε μια πόλη. Και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και ο περίπατος στους χώρους του σου δίνει μία αίσθηση εορταστική. Εμείς αυτό θέλαμε να το συντηρήσουμε, και του χρόνου θα το αναβαθμίσουμε.
[…] Μου έκανε εντύπωση σε μια βόλτα που έκανα στην πόλη και θέλω να το καταθέσω. Είδα εικόνες από τις παλιές καλές εποχές. Είδα νοικοκυρές να ασπρίζουν τα πεζοδρόμιά τους και τις μάντρες τους και θέλω να τις συγχαρώ! Ο Δήμος με όσες δυνάμεις διαθέτει –και δε διαθέτει και πολλές- δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν τέτοιο χώρο και μια τέτοια διάσταση. Άρα η πρόσκλησή μας προς τους συμπολίτες μας είναι η λαϊκή τους συμμετοχή στον ευπρεπισμό της πόλης».

Έργα
Μιλώντας για τα έργα, είπε: «Δεν τα οικειοποιείται η παρούσα Δημοτική Αρχή, οφείλω όμως να τα καταθέσω γιατί είναι σημαντικά για την πόλη των Φιλιατρών και το Δήμο Τριφυλίας». Κάνοντας αναφορά στο Φράγμα, δήλωσε: «Δεν καλύπτει μόνο τις αρδευτικές ανάγκες των Φιλιατρών. Θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πεδινού χώρου της Τριφυλίας από τον Αγρίλη έως την ΠΟΤΑ. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο, εκτός από το αρδευτικό του περιεχόμενο, θα αποκτήσει και πολιτιστικό χαρακτήρα». Πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με την Κοινοπραξία για αντισταθμιστικά οφέλη και δράσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως τα χρήματα των απαλλοτριώσεων είναι διασφαλισμένα. Ίσως την προσεχή εβδομάδα συγκροτηθεί η επιτροπή για τις απαλλοτριώσεις.
Το δεύτερο έργο είναι η δημοπράτηση, στις 15 Φεβρουαρίου, της στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, προϋπολογισμού 3.050.000 ευρώ: «Ένα έργο που απασχολούσε την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία από δεκαετίας και πλέον και είναι σημαντικό να πω πως δεν το οικειοποιείται η παρούσα Δημοτική Αρχή, αν και καθέναν από εμάς, ως πολίτες των Φιλιατρών και πνευματικοί άνθρωποι, έντονα μας έχει απασχολήσει το θέμα. Οφείλω να πω, με καλή διάθεση, πως στον απεγκλωβισμό του έργου είχε συμβολή και ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., κ. Σαμαράς, που τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού». Στην επιτροπή διαγωνισμού συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Πούλος. «Έντονο ενδιαφέρον για το έργο είχε επιδείξει και ο Μητροπολίτης μας», πρόσθεσε.
Ακολούθως ανέφερε πως ετοιμάζεται το τεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας για τα Φιλιατρά πως είναι απαράδεκτη η κατάσταση στο παλιό αγροκήπιο και πέριξ του νέου γηπέδου. Θα είναι, λοιπόν, σε προτεραιότητα ο καθαρισμός του χώρου και η ανάπλασή του.

Παρατηρήσεις
Ο κ. Κόλλιας «έκλεισε» με 3 παρατηρήσεις: «Στη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης και για να παραμείνουν τα Δημαρχεία κύτταρα της κάθε πόλης, προσπαθούμε να κατανείμουμε έτσι τις υπηρεσίες, ώστε και κόσμος να κινείται στις πόλεις και τα Δημαρχεία να μην παραμείνουν “νεκρά”. Στα Φιλιατρά, κάνουμε μια προσπάθεια, η νεοσύστατη υπηρεσία του αγροτικού τομέα – αρμοδιότητα που τώρα πρωτοπαίρνει ο Δήμος - να στεγαστεί στο ΚΕΓΕ των Φιλιατρών. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είναι και αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας. Έχοντας αντιδήμαρχο με αυτή την ιδιότητα, εκτιμήσαμε ότι και η νέα αρμοδιότητα που δίνεται στους Δήμους σχετικά με την Πρόνοια, οι 2-3 υπάλληλοι που χρειάζεται ν’ ασχολούνται με αυτό, να στεγάζονται στο Δημαρχείο Φιλιατρών, ώστε να έχουν καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του ΚΑΦΚΑ. Θέλω να τονίσω κάτι. Στα Φιλιατρά δε δημιουργείται κέντρο λαθρομεταναστών, δε δημιουργείται “γκέτο”, δε δημιουργείται τίποτα που να ’χει να κάνει με λαθρομετανάστες ή μετανάστες ή αλλοδαπούς. Μέχρι τώρα σε κάθε Δήμο υπήρχε μία υπηρεσία, ένα σημείο αναφοράς για τους αλλοδαπούς του κάθε Δήμου. Μετά την ενοποίηση και σύμφωνα με το νόμο, το σημείο αναφοράς πρέπει να είναι ένα. Σημείο αναφοράς, κεντρικό σημείο αναφοράς για το Δήμο Τριφυλίας, θα είναι στα Φιλιατρά. Τα γραφεία αλλοδαπών που υπάρχουν στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα παραμείνουν, αλλά το σημείο αναφοράς θα είναι στα Φιλιατρά. Αυτό είναι. Δε γίνεται κανένα κέντρο λαθρομεταναστών, κανένα “γκέτο” και θέλω να τονιστεί αυτό, γιατί είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια σχόλια…. Τέλος, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία αναβάθμισης αυτού που λέμε “κέντρου υγεία και πρόνοιας” στο χώρο του ΚΑΦΚΑ. Αντίθετα, θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης των Ειρηνοδικείων, κατάργησης των Εφοριών, συγχωνεύσεων σχολείων. Δεν μπορούμε εμείς με τη θετική μας γνώμη, πολύ δε περισσότερο με τη συγκατάθεσή μας, να συμπράξουμε στην περαιτέρω ερημοποίηση του Δήμου Τριφυλίας».

Τελετουργικό
Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στο τελετουργικό της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως ήταν σε επαφή με τη Μητρόπολη, τους υπαλλήλους και πρώην δημοτικούς συμβούλους για το λαμπρό εορτασμό. Θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων, η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και η Φιλαρμονική Μεσσήνης και Άγημα της Αεροπορίας.
Για τη δεξίωση, σημείωσε: «Ελπίζουμε πως όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του πανηγυριού – δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης, αφού σημείωσε πως το πανηγύρι έχει 5νθήμερη λειτουργία από το 2004, τόνισε: «Με την εμπειρία που είχαμε οργανώσαμε το πανηγύρι, σε βάσεις νομιμότητας. Έγινε προκήρυξη για τους ενδιαφερόμενους, έγιναν κληρώσεις για τις θέσεις και η επιτροπή καθημερινά ελέγχει τη νομιμότητα. Ήδη από τους οργανωμένους έχουν καλυφθεί πάνω από 300 θέσεις, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι. Ο Δήμος παρέχει το χώρο, ηλεκτροδότηση και 6 χημικές τουαλέτες και θα εισπράξει πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ». Ο αντιδήμαρχος Τάσος Πούλος, τέλος, συνεχάρη τις δύο επιτροπές για τη γιορτή και το πανηγύρι και δήλωσε ικανοποιημένος, δίνοντας την υπόσχεση του χρόνου να επιτελέσουν το καθήκον τους ακόμη καλύτερα!


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"