Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μια μαγική βραδυά στο Αρχαίο Ωδείο της Ιθώμης




Στον Ιερό χώρο, κάτω από τα μάτια του Ιθωμάτα Δία παρουσιάστηκε το βράδυ στις 31 Ιουλίου , η μουσική παράσταση του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις», «Ο Μίνωας συναντά τη Μερόπη».
Εκεί στο ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καθαρός Ελληνικός λόγος, υφασμένος με τη μουσική ζωντάνεψε για να μας μεταφέρει το αθάνατο πνεύμα του Έλληνα λυράρη, που σαν Ορφέας ήρθε και μάγεψε τις ψυχές όλων.
Με την υπέροχη αφήγηση της Σοφίας Μποτσέα και το μαγευτικό φλάουτο της Βίκης Βασιλειάδη ξεκίνησε η βραδυά, αφήνοντας μας άφωνους. Ενώ οι αγγελικές φωνές της Μυρσίνης Μαργαρίτη και της Θεοδώρας Μπάκα με το αριστουργηματικό πιάνο της Μαρίας Παπαπετροπούλου μας γέμισαν με ουράνια γαλήνη, μεταφέροντας μας σε εποχές άλλες.
Μνήμες αρχέγονες ονειρικές.................

ήρθαν ν αναγεννήσουν τις καρδιές μας. Μύθοι παλιοί ξετυλίχτηκαν , παντρεύοντας το χθες με το σήμερα στο Αρχαίο βασίλειο της Μερόπης.
Η παράσταση συνεχίστηκε με τον αγαπημένο μας τραγουδοποιό , Λουδοβίκο των Ανωγείων, το Βασίλη Δραμουντάνη στο μαντολίνο και στο λαούτο, το Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα και στα κρουστά, τον Αριστείδη Χατζησταύρου στην κιθάρα, τη Σοφία Μαυρογενίδου στο φλάουτο και την υπέροχη Βικτωρία Ταγκούλη στο τραγούδι, με ιστορίες αγάπης και έρωτα από την εποχή του Ερωτόκριτου μέχρι τις μέρες μας.
Η συνεύρεση κλασσικών και έντεχνων μελωδών σε απόλυτη ισορροπία, έδωσε μοναδικό χρώμα σ αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.
Τελειώνοντας ο Λουδοβίκος απευθυνόμενος στο κοινό και αναφερόμενος στη Διονυσία Χρυσομπόλη, την πρόεδρο του Φεστιβάλ και έχουσα το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης είπε: “ Η Διονυσία έχει μια θεϊκή τρέλα, ακολουθήστε την…”
Η κυρία Χρυσομπόλη ευχαρίστησε κ αυτή με τη σειρά της τους καλλιτέχνες, που με απόλυτο επαγγελματισμό συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς για αυτή την παράσταση, όλους όσους βοήθησαν με έργο ή με είδος αλλά και τους παρεβρισκόμενους της εκδήλωσης, για τη συνεπή προσφορά τους στο Φεστιβάλ, τον Πολιτισμό και την Τέχνη. ‘Οπως είπε, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν απλοί προσκεκλημένοι, αλλά μέλη και φίλοι του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις».
Η βραδυά έληξε με τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου με συμβολικά δώρα προς όλους και κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Πελοποννήσου και Κρήτης.