Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΗΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 5-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ




Μια ιδιαίτερα όμορφη πρόταση για το καλοκαίρι. Ένα ταξίδι με στόχο σε έναν ωραίο προορισμό. Συνδιάστε την ενδιαφέρουσα εμπειρία της αναζήτησης στους πάγκους ενός παζαριού με ένα ταξίδι στην Κυπαρισσία, έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στη Δυτική Πελοπόννησο. Ανακαλύψτε το μοναδικό παζάρι με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι και τις ατελείωτες υπέροχες παραλίες της Κυπαρισσίας. Το Ιόνιο σε αυτή τη γεωγραφική θέση, μπροστά από την Κυπαρισσία, είναι απέραντο και ανεμπόδιστο μέχρι την Αφρική. Αυτή η απέραντη θάλασσα έχει δημιουργήσει αυτές τις μοναδικές παραλίες, τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα. Χιλιόμετρα μήκος, τεράστιο πλάτος μπροστά από ελαιώνες, πεύκα, υπέροχους πράσινους λόφους, αγροικίες και καταπληκτική φύση.
Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται..................

για έκτη συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ξεπερνούν τις 8.000, κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται ασταμάτητα όλη ημέρα, κόσμος που έρχεται ειδικά για το παζάρι από κάθε σημείο της χώρας, κόσμος περαστικός, κάτοικοι και παραθεριστές του νομού Μεσσηνίας και των γύρω όμορων νομών. Ατμόσφαιρα μοναδική, χιλιάδες αντίκες απλωμένες στο καλντερίμι, παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα. Ατμόσφαιρα μοναδική με τα επιμελημένα περίπτερα και τους πάγκους πάνω στο παλιό, περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι από πελεκητή, άσπρη, τοπική πέτρα, που αιώνες τώρα λαμποκοπάει στο φώς του ήλιου, με το νερό της βροχής, με τα φώτα του παζαριού τα βράδυα. Η θέση μοναδικά ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι (πλάτους 20 περίπου μέτρων) είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά και στα υπόλοιπα πέτρινα , ανηφορικά στενορύμια του ανακηρυγμένου διατηρητέου οικισμού. Η ανάδειξη και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού αποτελεί και τον βασικό σκοπό των οργανωτών. Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο διασφαλίζει την αρτιότητα και την φήμη του.
Η επίσκεψη στο παζάρι και στη Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Πλήθος αναιβοκατεβαίνει το καλντερίμι, περιεργάζεται παλιά έπιπλα, ψάχνει σε συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Τα στενά σοκάκια και η πλατεία γεμίζουν κόσμο. Υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Σερβίρεται εκπληκτική, ψητή γουρουνοπούλα, τοπική σπεσιαλιτέ.

Βραδυές οινογνωσίας
Παράλληλα στο χώρο του παζαριού, σε ένα καταπράσινο, δημοτικό κήπο θα λειτουργήσει και φέτος γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στη περιοχή και οι επαγγελματικά οργανωμένες βραδυές οινογνωσίας θα σας γνωρίσουν τις τοπικές ετικέτες. Το concept Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί συμβάλει στην δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Ηδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ, παράγει στη Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο ΄΄Νταραίος΄΄. Πληροφορίες : Νάσος Σμέρδης 6979-778644.

Πληροφορίες για το παζάρι
Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.
Στο παζάρι λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.
Σημαντική υποστήριξη του παζαριού αποτελεί η συμμετοχή της ΕΡΤ ως χορηγού επικοινωνίας και ιδιαίτερα των τοπικών σταθμών Πάτρας, Πύργου και Καλαμάτας.
Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Οι βραδυές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 6,7,8 Αυγούστου, 21.00-24.00.
Πληροφορίες : Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936 056130