Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Φιλιατρινό Φράγμα - Εγκρίθηκε από Μπατζελή η κατασκευή του


Αρδευτικά έργα ύψους 73 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή.
Η κα Μπατζελή υπογράμμισε σχετικά: «Η αντιμετώπιση και η δραστική επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δίνουν πνοή στην ύπαιθρο, προστατεύουν το περιβάλλον και βοηθούν τους αγρότες στην αύξηση της παραγωγής τους, είναι προτεραιότητά μας. Τα έργα αυτά θα πρέπει να τελειώσουν, δε, στον προβλεπόμενο χρόνο.
Οι δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν βασική συνιστώσα των πολιτικών του υπουργείου μας για την προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές».
Το Φιλιατρινό φράγμα θα.....................

αποταμιεύει περίπου 8 εκ. κυβικά νερού και θα αρδεύονται από αυτό 25.000 στρέμματα. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων άρδευσης της περιοχής, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ.
Tο έργο αφορά στα εξής:
• Το φράγμα στη λεκάνη Φιλιατρινού του Νομού Μεσσηνίας και τον αντίστοιχο ταμιευτήρα
• Τον αγωγό μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
• Τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά-Χριστιανούπολη, καθόσον η υφιστάμενη οδός κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα.
Το φράγμα προβλέπεται από σκληρό επίχωμα, έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο στέψης +215,20, πλάτος στέψης 7 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. O ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7,81 εκατ. κυβικά μέτρα.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"