Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μάνη - Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής


Ένα Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής, από τα έσοδα του οποίου μεγάλο μέρος θα διατεθεί στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί από 4 έως και 24 Ιουλίου στο θέατρο της οικογένειας Μπλάουελ, στον Πύργο Λεύκτρου. Πρόκειται για πέντε συναυλίες με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, καθώς και την επιμέλεια έχουν η Μπούργκι Μπλάουελ και η Μαρία Γκαρσόν. Η πρώτη, κάτοικος Μάνης από την Αυστρία, γνωστή από την επιχείρηση που διατηρεί στον Πύργο με το σύζυγό της, Φρίντριχ Μπλάουελ, στον τομέα των βιολογικών προϊόντων και της καλλιέργειας ελαιολάδου. Η δεύτερη Ισπανίδα, αναγνωρισμένη πιανίστα, που ζει μόνιμα στο χωριό Ρίγκλια του Λεύκτρου, το οποίο αφήνει μόνο όταν χρειάζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό για συναυλίες..............


«Εγώ παίζω πιάνο και η Μπούργκι βιολί. Επειδή αγαπάμε τη μουσική και τη Μάνη σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό το φεστιβάλ, που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Στην περιοχή δε γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, έτσι οι άνθρωποι που έρχονται για διακοπές, αλλά και οι Μανιάτες, το μόνο που έχουν είναι η θάλασσα και ο ήλιος. Η Μάνη δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα» λέει η κα Γκαρσόν, ενώ προσθέτει: «Αγαπάμε επίσης τα ζώα, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τα έσοδα από τις συναυλίες να τα διαθέσουμε στον Φιλοζωικό της Καλαμάτας. Ο σεβασμός στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού».
Η κα Μπλάουελ σημειώνει: «Στη Μάνη, πάντως, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η κατάσταση για τα ζώα έχει βελτιωθεί αρκετά. Και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Η συμμετοχή στη συναυλία είναι ένας τρόπος».

Πέτρινο θέατρο
Το όμορφο θεατράκι στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας Μπλάουελ με θέα τη θάλασσα από ψηλά φτιάχτηκε τα τελευταία χρόνια. «Στην αρχή είπαμε να κάνουμε ένα αλώνι. Μετά το αλώνι έγινε αυλή, η αυλή αμφιθέατρο και η θέση ήταν τόσο όμορφη που αρχίσαμε να κάνουμε εκεί σεμινάρια για γιόγκα κ.λπ. Ταυτόχρονα, επειδή η ακουστική του χώρου ήταν πολύ καλή, αποφασίσαμε να δίνουμε εκεί και συναυλίες. Είμαι από τη Βιέννη, είμαι κι εγώ μουσικός, έχω μεγαλώσει με όπερα, οπότε μου ήρθε εντελώς φυσικά όλο αυτό» παρατηρεί η Μπούργκι Μπλάουελ.
Ενώ η κα Γκαρσόν: «Πέρυσι που έκανα μια συναυλία, υπήρχαν άνθρωποι στο κοινό που δεν είχαν ξανακούσει ζωντανά μουσική στο πιάνο. Και τους άρεσε πολύ. Η κλασσική μουσική είναι για όλους και όχι μόνο για τους… “έξυπνους”. Μπορεί να δώσει χαρά σε κάθε άνθρωπο. Νομίζω ότι η ποπ μουσική, με αυτό το μπουμ - μπουμ, κάνει κακό στα αυτιά. Όταν ακούς αυτό τον ήχο, δεν μπορείς να σκεφτείς. Αντίθετα, η κλασσική μουσική είναι κάτι πιο “βαθύ”, φτάνει στην καρδιά».
Οι συναυλίες
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Σάββατο 4/7. Τραγούδια Ιταλών συνθετών. Συμμετέχουν η Μαρία Γκαρσόν στο πιάνο και ο Βρετανός τενόρος Νιλ Λάτσμαν.
Σάββατο 11/7. Μουσική για φλάουτο και πιάνο. Έργα Γκλουκ, Ντεμπυσί, Πουλένκ και άλλων συνθετών, από τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και τη Βίκυ Βασιλειάδη στο φλάουτο.
Τετάρτη 15/7. «Γαλλικός Ιμπρεσιονισμός στο πιάνο για 4 χέρια». Με τη Μαρία Παπαπετροπούλου και τον Jacques Bernier.
Σάββατο 18/7. Κονσέρτο για βιολί και πιάνο με την Αυστριακή, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας, Berta Metz - Kukuk στο βιολί και τη Μαρία Γκαρσόν στο πιάνο.
Παρασκευή 24/7. Ρεσιτάλ για σόλο πιάνο με ανάλυση της μουσικής. Στο πιάνο, αλλά και την αφήγηση, με έργα Μότσαρτ, Προκόφιεφ, Σοπέν και Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Παπαγεωργίου, ο οποίος κατάγεται από τον Πύργο Λεύκτρου.
Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. Εισιτήριο: 15 ευρώ. Για τη μετακίνηση στον Πύργο θα υπάρχει και λεωφορείο, που θα ξεκινά από Καρδαμύλη στις 7.30 το απόγευμα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210 77711 ή 78077 και στην ιστοσελίδα www. mani-sonnenlink.com.



Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"