Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Οικολογική ασυδοσία... Σε αναδασωμένη περιοχή "προτείνεται" εξόρυξη αδρανών υλικών για το Φιλιατρινό φράγμα;



Θύελλα αντιδράσεων από πολίτες της περιοχής της Κυπαρισσίας έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι "προτείνεται" η εξόρυξη αδρανών υλικών για την κατακευή του Φιλιατρινού φράγματος σε αναδασωμένη έκταση στο Περδικονέρι Κυπαρισσίας.

Αποκαλυπτικό της "πρότασης" αυτής ήταν πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "ΕΠΙΚΑΙΡOΤΗΤΑΣ" στο φύλλο του Σαββάτου.

Διαβάστε...........








"Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα Μαΐου έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και την ανάδοχο εταιρεία, κοινοπραξία Intrakat, για την κατασκευή φράγματος στη λεκάνη του Φιλιατρινού ποταμού, προϋπολογισμού 35.300.000 ευρώ!
Ήδη, μάλιστα, έχει αρχίσει η εγκατάσταση του αναδόχου στην περιοχή και γύρω στα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως πληροφορηθήκαμε και σας αποκαλύπτουμε σήμερα έχει "προταθεί" ως χώρος για εξόρυξη αδρανών υλικών για το έργο έκταση στο Περδικονέρι Κυπαρισσίας...
Η συγκεκριμένη έκταση, όπως και η ευρύτερη περιοχή Περδικονερίου – Πλάτης, μετά τις πυρκαγιές του 1981, με την υπ αριθμ 1735/11-11-1981 απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και αυτό (ότι κηρύσσεται, δηλαδή, αναδασωτέα) έχει δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ 82/8.2.1982 Τεύχος Δ’!

Επιπλέον, δε, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ήδη η συγκεκριμένη έκταση έχει αναδασωθεί!

Η "πρόταση" για τη συγκεκριμένη έκταση, που, προφανώς, έχει γίνει από το Δημόσιο, που είναι και ο κύριος του έργου και τους θεσμικούς του εκπροσώπους, προκαλεί αλγεινή εντύπωση κι ερωτηματικά...

Και πόσο μάλλον όταν στην περιοχή, που πρόκειται να γίνουν οι εργασίες κατασκευής του Φιλιατρινού φράγματος, υπάρχει οριοθετημένη και εγκεκριμένη λατομική ζώνη!

Πρέπει να σημειώσουμε πως, για να γίνει εξόρυξη αδρανών υλικών, απαιτείται σχετική άδεια καθώς και εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων...
Θεωρούμε αδιανόητο, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, να δοθούν άδεια και εγκρίσεις, από τη Νομαρχία και τις άλλες εμπλεκόμενες και συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα και ήδη έχει αναδασωθεί.

Πέρα, όμως από το "τυπικό" μέρος της υπόθεσης (που βεβαίως είναι και ουσιαστικό), υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές του διαστάσεις, τις οποίες το Δημόσιο θα ’πρεπε και πρέπει να λαμβάνει υπόψη, πριν κάνει τις όποιες "προτάσεις"!

Ιδιαίτερα, δε, στις μέρες που διανύουμε, όπου στον βωμό του κέρδους και του συμφέροντος γίνονται τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα, αδιαφορώντας για τις οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον και την ίδια τη ζωή μας...

Πάντως, σε καμία περίπτωση δε λέμε ότι κάτι ανάλογο και αντίστοιχο θα γίνει και στην περιοχή, κάθε άλλο!
Όμως, αφού μπορεί να αποφευχθεί και η καταστροφή, έστω, αυτού του πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου καθώς υπάρχει οριοθετημένη και εγκεκριμένη λατομική ζώνη, γιατί να μη γίνει εκεί, σε εκείνη την περιοχή, η εξόρυξη των αδρανών υλικών;".