Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ήχησαν οι σειρήνες στην ελεύθερη Κύπρο - 35 χρόνια από το πραξικόπημα του '74


Τη μνήμη όσων έπεσαν προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, τιμά ανήμερα της θλιβερής επετείου ο κυπριακός ελληνισμός. Στις 08.20 ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Ακολούθησε.............


το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’.

Στο μνημόσυνο παρίστατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί και κυβερνητικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Χριστόφορος Χριστοφίδης, ενώ ακολούθησε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στους τάφους των πεσόντων, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ειδική της συνεδρία που αρχίζει στις 11:00 στην παρουσία και του Προέδρου Χριστόφια θα καταδικάσει το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε και θα αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκφωνήσει απόψε στις 20:00 ομιλία σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που οργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών έναντι της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος θα γίνουν σε όλες τις πόλεις στην ελεύθερη Κύπρο.

Ειδική εκδήλωση καταδίκης, μνήμης, τιμής και αγώνα θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Τα κυπριακά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που αποτέλεσε την πρώτη φάση της τραγωδίας του 1974 και αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

Τριανταπέντε χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, σημειώνουν, ο λαός της συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

Επισημαίνουν ακόμη την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας λαού και ηγεσίας, αναφέροντυας ότι μόνο έτσι μπορεί να ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Στις 11:00 το ΑΚΕΛ οργανώνει πινακιδοφορία έξω από το Πατίχειο Δημοτικό Θέατρο στη Λεμεσό. Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσης στο μνημείο πεσόντων αντιστασιακών στην Λεμεσό, ανοικτή συγκέντρωση, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΕΔΕΚ θα πραγματοποιήσει στις 8:15 απόψε, εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο εκλησάκι Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Τόνια Αντωνίου, βουλευτής και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ



ΚΥΠΕ