Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ


Οι Ευρωπαίοι πολίτες, καλούνται να αναδείξουν 736 νέους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τον αναβαθμισμένο -τα τελευταία χρόνια- ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Οι ευρωβουλευτές.............


διορίζονταν, μέχρι τότε, από τα εθνικά κοινοβούλια και διέθεταν, επομένως, και την ιδιότητα του εθνικού βουλευτή.

Στη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.449 Ελληνες που ψήφισαν χθες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην χθεσινη ψηφοφορία που διεξήχθη στα 97 εκτός επικρατείας εκλογικά τμήμτα το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70,33% (από 74,88% στις ευρωεκλογές του 2004).

Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

Πρόκειται για την έβδομη εκλογική αναμέτρηση από όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά θα εκλέξουμε 22 ευρωβουλευτές, δηλαδή δύο λιγότερους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ που τώρα αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

Οι κάλπες στην Ευρώπη άνοιξαν την Πέμπτη στην Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη για την ανάδειξη των δικών τους αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο πήραν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Η ψηφοφορία στην Τσεχία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Το Σάββατο ευρωεκλογές διεξήχθησαν επίσης στη Σλοβακία, στη Λετονία, στην Κύπρο, και στη Μάλτα. Χθες, επίσης, ξεκίκησε η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

Από τη στιγμή που θα κλείσουν, στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

Tο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τη Singular Logic στο Yπουργείο Εσωτερικών για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσημη δοκιμή του συστήματος.