Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Χρήστος Μαλαπάνης: «Υπό την ίδια σκέπη οι εορτασμοί για τη θυσία του Παπαφλέσσα»


Στο θέμα του διπλού εορτασμού της επετείου της θυσίας του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του, σε Μανιάκι και Ταμπούρια, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκο, ο νομαρχιακός σύμβουλος, κ. Χρ. Μαλαπάνης. Προτείνει κοινό εορτασμό με παράλληλες εκδηλώσεις και στις δυο περιοχές, δημιουργία «θεματικού πάρκου», που θα αναδεικνύει τα ιστορικά γεγονότα κι εντατικοποίηση των οργανωμένων επισκέψεων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:...................



«Για μια ακόμη χρονιά γίναμε μάρτυρες μιας διπλής γιορτής στον τόπο θυσίας του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του πριν από 184 χρόνια.

Όσο μεγάλη και αν είναι η υπερηφάνεια και η τιμή που νιώθουμε και απονέμουμε για την "Λεωνίδιο Μάχη" της σύγχρονης Ελλάδας είμαι σίγουρος ότι πρέπει να τις εκδηλώνουμε ενιαία.

Το παραπάνω είναι κυρίως ηθική υποχρέωσή μας μια και εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας μας (κήρυξη Επανάστασης, μάχη στο Μανιάκι, ναυμαχία του Ναυαρίνου) που σημάδεψαν την πορεία της χώρας μας έγιναν στον τόπο μας.

Εκτιμώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινό εορτασμό είναι υποχρέωση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου και πρέπει να συνοδεύεται:

α) Από εκδηλώσεις και στους δυο τόπους (Ταμπούρια, Μανιάκι) μια και ο καθένας έχει τον ιστορικό του ρόλο.

β) Από την δημιουργία "θεματικού πάρκου" στην ευρύτερη περιοχή όπου θα αναδεικνύονται τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Μεσσηνία στην Επανάσταση του 1821, τους ηγέτες που ανέδειξε και κυρίως η ίδια η μάχη του Μανιακίου.

γ) Εξασφάλιση επισκεψιμότητας στα σημεία των μαχών και καθιέρωση ημερήσιας εκδρομής κυρίως των Σχολείων στην περιοχή.

Αυτές οι πρωτοβουλίες που κατά την εκτίμησή μας θ' αναδείξουν και το ιστορικό γεγονός, αλλά και την ίδια την περιοχή μπορεί και πρέπει να γίνουν με αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Συμφωνείτε;».