Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Σε εγκάρδιο κλίμα η κατ' ιδίαν συνάντηση Obama - Βαρθολομαίου. Διαβεβαιώσεις για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης!


Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος................


κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του Αμερικανού προέδρου, ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την αναφορά του στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. «Η λειτουργία της Σχολής -επεσήμανε- είναι μία ουσιαστική ανάγκη του Πατριαρχείου... Πρέπει οπωσδήποτε αυτός ο θεσμός να ανανεώνει τα στελέχη του και να εκπληρώνει τη μεγάλη αποστολή του, με τους διάλογους με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, με το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα και απόλυτα ικανοποιημένος από τις σχετικές συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε πολύ περισσότερο αισιόδοξοι και για τη Χάλκη και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος μετά το τέλος της συνάντησης κατά την οποία, όπως είπε, τέθηκαν επίσης τα προβλήματα του Πατριαρχείου, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.



Διαβεβαιώσεις Ομπάμα στο Φανάρι για τη Χάλκη!


Τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «με σαφή προσπάθειαν ευμενούς διά το Οικουμενικόν Πατριαρχείον λύσεως αυτού» έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φανάρι για τη σημερινή συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «παρεκάλεσεν επιμόνως, πειστικώς και εμπόνως διά την επίσπευσιν της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως βασικής προϋποθέσεως διά την μόρφωσιν και την προετοιμασίαν του Κλήρου τόσον διά το παρόν όσον και διά το μέλλον του Πατριαρχείου».

«Ο Πατριάρχης ετόνισε την σημασίαν της εγγυήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας διά τας μειονότητας, και ανέφερε ότι υποστηρίζει σαφώς και μακροχρονίως την προσπάθειαν εντάξεως της Τουρκίας εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν διά το καλόν, ως είπεν, όλων».

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερεν ότι, πέραν της μνείας του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά την ομιλίαν του εις το Τουρκικόν Κοινοβούλιον, συνεζήτησεν επʼ αυτού και με τον Πρόεδρον της Τουρκικής Δημοκρατίας Γκιούλ και διεπίστωσε την ύπαρξιν καλής διαθέσεως αλλά και την δυσκολίαν λόγω των πολιτικών επιπτώσεων», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «εδήλωσε πάντως ότι θα συνεχίση την παρακολούθησιν του όλου ζητήματος με σαφή προσπάθειαν ευμενούς διά το Οικουμενικόν Πατριαρχείον λύσεως αυτού».

Ο Πατριάρχης σημείωσε επίσης «την σημασίαν της εργασίας διά το περιβάλλον, και προσέθεσε συναφώς την πληροφορίαν δια το προσεχές οικολογικόν Συμπόσιον εν Η.Π.Α. (Ποταμός Μισσισίπι), κατά μήνα Οκτώβριον 2009».

Η συνάντηση έγινε «εν πνεύματι εγκαρδιότητος, αμοιβαίου σεβασμού και ουσιαστικής τοποθετήσεως των βασικών θεμάτων», προσθέτει η ανακοίνωση.


*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ