Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Λιμενοδεξαμενές, άρδευση και πυροπροστασία...


Συνεδρίασε χθες το πρωί στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στάθη Αναστασόπουλου, για το θέμα της χωροθέτησης των λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών σημαντικού όγκου και πολλαπλού σκοπού (πυροπροστασία, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, άρδευση όπου υπάρχει δυνατότητα, εξυπηρέτηση της κτηνοτροφίας όπου υπάρχει δυνατότητα) που πρόκειται να κατασκευαστούν στον Νομό μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Ταμείο Μολυβιάτη, ΕΟΧ- ΕΖΕΣ, Τομεακό Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»)....................


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας κ. Χαράλαμπος Αφάλης, ο διευθυντής Δασών κ. Παναγιώτης Καραμπάτσος, ο δασάρχης Καλαμάτας κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, ο διευθυντής Προγραμματισμού της ΝΑΜ κ. Δημήτρης Μουντζούρης, ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΝΑΜ. Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι, ελπίζει σύντομα να έχουμε βελτίωση του χάρτη αντιπυρικής προστασίας του Νομού Μεσσηνίας με σημεία υδροληψίας τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων μέσων πυρόσβεσης. Ο κ. Αφάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Νομαρχία και τις Δασικές Υπηρεσίες για το πρόγραμμα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών και δήλωσε ότι, ελπίζει κάποιες από αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Καραμπάτσος δήλωσε ότι και οι Δασικές Υπηρεσίες συμφωνούν με το πρόγραμμα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών, ώστε όλος ο Νομός Μεσσηνίας να έχει σε ικανοποιητικό βαθμό νερό, τόσο για τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.



Περιοδεία στην Τριφυλία

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε περιοδεία για αυτοψίες με τη συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων και του δασάρχη Κυπαρισσίας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου στην περιοχή της Τριφυλίας, έτσι ώστε να καθοριστούν οι ακριβείς θέσεις, όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές και οι υδατοδεξαμενές.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Διαβολίτσι του Δήμου Ανδανίας στην περιοχή «Ματάκι», όπου πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να φτιαχτεί λιμνοδεξαμενή, αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω έλλειψης νερού και θα γίνει προσπάθεια να κατασκευαστεί φέτος. Σχετική έκθεση θα συντάξει ο υδρογεωλόγος κ. Σαμπατακάκης.



Επισκέψεις σε Καρνάσι, Βασιλικό και Σελλά

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Καρνάσι, όπου είναι στον σχεδιασμό της Νομαρχίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες η κατασκευή λιμνοδεξαμενής μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι αυτοψίες συνεχίστηκαν στη Νέδα, όπου υπάρχει στον σχεδιασμό η εκπόνηση μελέτης και κατασκευή παραποτάμιας λιμνοδεξαμενής μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΟΧ - ΕΖΕΣ.

Ακολούθως έγινε επίσκεψη στο Βασιλικό και το Σελλά (πλησίον το ποταμού Αρκαδικού), όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές και τέλος πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στα Δημοτικά Διαμερίσματα, όπου προβλέπονται να κατασκευαστούν υδατοδεξαμενές (Κεφαλόβρυσο κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια των αυτοψιών υπήρξε συνεργασία με τους δημάρχους ή εκπροσώπους των Δήμων Ανδανίας, Είρας, Δωρίου, Αριστομένους και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Τριπύλης.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr