Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Κι όμως… τα κουνούπια δεν είναι ακίνδυνα!


Άρχισε η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που είχε ψηφιστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας στις 13 Φεβρουαρίου και επίσημα με την είσοδο την άνοιξης.

Να θυμίσουμε ότι για την καταπολέμηση των κουνουπιών..............


η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί έχει κάποιες διαφορές από τις προηγούμενες χρονιές τόσο στη διάρκεια, όσο και στα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν. Δηλαδή είναι διετούς διάρκειας (σ.σ. 2009 - 2010) , ώστε να αποφεύγονται χρονικά κενά στην καταπολέμηση, που ευνοούν την εμφάνιση κουνουπιών σε διάφορα σημεία του Νομού και τα φάρμακα που θα χρισημοποιηθούν θα είναι βιολογικά. Σε συνέχεια εγκυκλίου που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου για την απειλή του κουνουπιού «Τίγρης», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες.



Θετικά και αρνητικά σημεία

Επίσης, με τη διετή διάρκεια προλαμβάνονται και προβλήματα που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν με τα κουνούπια, δηλαδή η περίοδος επώασης πριν την εμφάνισή τους, που σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι ιδιαίτερα έντονες τη θερινή περίοδο. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της προγραμματικής σύμβασης, η αλλαγή των φαρμάκων σε βιολογικά, έχει προκαλέσει συζητήσεις και επιφυλάξεις. Πέραν της συμβολής στο περιβάλλον που είναι κάτι θετικό που τονίζεται από όλους, το ότι η αντοχή των κουνουπιών στα ήδη γνωστά φάρμακα και η εμφάνιση καινούργιων ειδών κουνουπιών όπως το κουνούπι Τίγρης «Aedes albopictus» και η αντοχή τους στα βιολογικά φάρμακα, κάνει έντονο τον πονοκέφαλο στους Μεσσήνιους.

Το νέο αυτό είδος κουνουπιού είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες, από ένα είδος ενδημικό των δασών της ΝΑ Ασίας, να αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον "επικίνδυνα" και "επικηρυγμένα" είδη κουνουπιών, για ολόκληρο το Δυτικό Ημισφαίριο. Η ιδιότητα που το κατέστησε τόσο σημαντικό δεν ήταν άλλη από την εκπληκτική ικανότητα που ανέπτυξε τα τελευταία 20 χρόνια να εξαπλώνεται με ευκολία σε νέες περιοχές και να εγκαθίσταται με επιτυχία σε νέους βιότοπους.



Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το κουνούπι «Τίγρης» εντοπίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Επίσης, ένας αριθμός ατόμων του είδους αυτού βρέθηκε στην περιοχή του Προμαχώνα Σερρών. Τον Αύγουστο του 2008 ακμαία άτομα και προνύμφες εντοπίστηκαν από ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ριζούπολης (πλησίον του Β' Νεκροταφείου και του ρέματος Ποδονίφτη) καθώς και του Βοτανικού (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο). Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον στην περιοχή της Ριζούπολης, τα δείγματα προέρχονται από σταθερά αναπαραγόμενο πληθυσμό. Η υγειονομική σημασία του «Aedes albopictus» είναι πολύ μεγάλη, καθώς είναι δυνητικός φορέας πολλών σοβαρών για τον άνθρωπο ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Οι σημαντικότερες ασθένειες που μπορεί να μεταδώσει είναι ο δάγκειος και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, που προσβάλλουν κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ασία, Αφρική και Αμερική. Επίσης, έχει κατηγορηθεί και για τη δυνατότητα μετάδοσης και άλλων 22 τουλάχιστον αρμποϊών και άλλων παθογόνων. Έχει αποδειχθεί ότι είναι φορέας του «αρμποϊού Chikingunya», του ιού της Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.λπ. Επίσης, η ισχυρή ανθρωποφιλία που επιδεικνύει, προκαλεί σοβαρά προβλήματα όχλησης, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα καταπολέμησής του στις περιοχές που έχει εγκατασταθεί.



Πανελλαδικά μέτρα για τη Δημόσια Υγεία

Εγκύκλιο για τις διαδικασίες απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας εξέδωσε στις 20 Μαρτίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μετά τον εντοπισμό ενός επικίνδυνου κουνουπιού με το προσωνύμιο «Τίγρης» στην περιοχή της Ριζούπολης. Πρόκειται για ένα κουνούπι το οποίο ενδημεί στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αφρική και το οποίο μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες με πιο σοβαρή τον δάγκειο πυρετό. Πάντως οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν ψυχραιμία, καθώς ως σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα κανένα ύποπτο κρούσμα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο πιο αποτελεσματικός, απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξής τους. Τα συνεργεία θα πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε να αρχίζουν τους ψεκασμούς αμέσως μετά την ανεύρεση των προνυμφών. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ι. Πιερουτσάκος, εφιστά την προσοχή όλων εκείνων που πρόκειται να επισκεφθούν περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αφρικής. Τέλος, το κουνούπι «Τίγρης» έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"