Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ιταλία: Στους 16 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στη L'Aquila - 30 αγνοούμενοι


Στους 16 ανέρχονται οι νεκροί –ανάμεσά τους πέντε παιδιά- από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λʼ Ακουίλα στην Ιταλία, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό, ενώ 30 άνθρωποι αγνοούνται................




«Τα θύματα θα είναι πολλά. Το ίδιο και οι τραυματίες», τόνισε ο Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι αφού χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές», τόνισε ο Αγκοστίνο Μιότζο, αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν στην Φόσα, κοντά στην Λ'Ακουίλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης SkyTG24. Επίσης οκτώ άνθρωποι αγνοούνται στο Σαν Ντεμέτριο ντέι Βεστίνι στην ίδια περιοχή.

Περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια επλήγησαν από τον σεισμό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ή συγκεντρώθηκαν σε γήπεδα της περιοχής, φοβούμενοι ισχυρούς μετασεισμούς.

Πολλοί από τους μικρούς δρόμους στην πόλη έχουν αποκλειστεί από τα ερείπια των σπιτιών που καταπλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης κατέρρευσαν και σύγχρονα κτίρια στην περιφέρεια της πόλης. Όπως έγινε γνωστό, πολλοί τραυματίες έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03:30 τοπική ώρα και έγινε αισθητή σε όλη την κεντρική Ιταλία. Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα από τη Ρώμη σε βάθος 10 χιλιομέτρων και πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως το μέγεθος είναι 5,8. Μετά το σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Το κομμάτι της εθνικής οδού που ενώνει στην Λ'Ακουίλα με τη Ρώμη έκλεισε, ενώ αρκετές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.


naftemporiki.gr