Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Πτώση με... φρένο για την οικοδομή στη Μεσσηνία...


«Η κρίση στην οικοδομή» ήταν το θέμα εκδήλωσης που οργάνωσε προχθές, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιάννη Αλαβάνο.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι................

η κρίση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην οικοδομή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε λανθασμένες επιλογές της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια και λιγότερο στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση.
Για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις μακροπρόθεσμης προοπτικής και άμεσου χαρακτήρα, αλλά και οικονομικά μέτρα που θα αφορούν τόσο στις νέες οικοδομές όσο και στις υπάρχουσες. Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, επιτέλους, ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.
Για τις νέες οικοδομές ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να χρησιμοποιούνται καινούργια υλικά, πιστοποιημένα και να εφαρμόζεται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η πράσινη ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Αλαβάνος, εφόσον την αντιμετωπίσουμε ως μέσον, όχι μόνο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επισκευή των κτηρίων, αλλά και ως δυνατότητα ανάπλασης του αστικού τοπίου και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Όσο για τις υφιστάμενες οικοδομές, η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα κίνητρα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανακαινίσεις τους. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτήρια, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για τη στατική τους επάρκεια, αν είναι κατασκευασμένα πριν το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πολιτικός μηχανικός Στ. Αγρίου, που παρατήρησε: «Η κρίση ακουμπάει ασφαλώς και τον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μεσσηνία, αλλά σε μικρότερο βαθμό για την ώρα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας».
Η κα Αγρίου σημείωσε ότι από το 2006 μέχρι το 2008 υπήρξε μια μείωση της τάξης του 16,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών στην Καλαμάτα, 27,2% στην Κυπαρισσία, ενώ η συνολική μείωση στο νομό ήταν 17%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας 4ετίας (2006-2009), το πρώτο τρίμηνο των χρόνων αυτών υπήρξε μια μείωση του όγκου των οικοδομών που φθάνει στο 16,5%, ενώ το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό είναι 30%.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε η κα Αγρίου και δείχνει την κατάσταση της οικοδομής στο νομό, είναι η μείωση του αριθμού των ορόφων στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ το 2009- μέχρι σήμερα - δεν υπάρχει ανέγερση πολυκατοικίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης υπήρξαν και παρεμβάσεις από μέλη και προέδρους φορέων του τεχνικού κόσμου του νομού, αλλά και τοποθετήσεις από πολιτικούς μηχανικούς. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χρ. Μαλαπάνης, ο επικεφαλής της «Συνεργασίας για τη Μεσσηνία», Θ. Πετράκος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γ. Σπίνος, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"