Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, χθες στο Επιμελητήριο: "Θέλουμε δουλειά για να γίνουμε προορισμός!"


Να γίνει η Μεσσηνία προορισμός, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι. Προσδιορίζοντας αυτό το στόχο, η δημοσιογράφος, συγγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, που εργάζεται στη Σουηδία, είπε χθες και κάτι άλλο: στο μπλογκ της γράφει ότι είναι στην πανέμορφη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα. Οι Σουηδοί τη ρωτούν: «Μα δεν κάηκε;». Ε, πρέπει καταρχήν να πούμε στους ανθρώπους όπου προσβλέπουμε για να αντλήσουμε επισκέπτες πως δεν καήκαμε!


Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιους απευθυνόμαστε, όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών, ώστε να ανέβει το επίπεδο και το σέρβις. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Ελλάδα θεωρείται πολύ ακριβός προορισμός και αν πρέπει να ελκύσουμε τους υψηλού επιπέδου τουρίστες, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις κατάλληλες υποδομές.......................

Μεσσηνιακή γαστρονομία
Η κα Πασχαλίδου ανέφερε τα ανωτέρω χθες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρός του Γιώργος Καραμπάτος. Τη συνόδευε ο συμπατριώτης μας Θανάσης Ψαρούλης, ο “mr. Kalamata” όπως τον αποκάλεσε ο κ. Καραμπάτος, που δε χάνει ευκαιρία να προβάλει στη Σουηδία την περιοχή μας και ιδιαίτερη πατρίδα του και είχε την ιδέα να έλθει η κα Πασχαλίδου στον τόπο μας. Ο κ. Ψαρούλης εξήγησε ότι λόγω των πυρκαϊών αναβλήθηκε το πρόγραμμα των σκανδιναβικών τσάρτερ προς την Καλαμάτα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε πως η κα Πασχαλίδου βρίσκεται στην Καλαμάτα διότι «θα παρουσιάσει στις σκανδιναβικές χώρες τα πλεονεκτήματα της μεσσηνιακής διατροφικής συνήθειας». Το Επιμελητήριο θα τη διευκολύνει στο έργο της.
Η κα Πασχαλίδου είχε πρωτοέρθει στην Καλαμάτα το 1987, όταν «μαζί με άλλους νέους από τη Σουηδία διπλώναμε σκηνές μετά τους σεισμούς». Η εντύπωση που της έκανε η πόλη είναι πολύ καλή, δεδομένου ότι «οι άνθρωποι είναι τόσο φιλικοί, τόσο θερμοί μαζί μας», ενώ ανέφερε πως έχουμε «μια οικολογική συνείδηση σπάνια για την Ελλάδα». Επειδή επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα, σύγχρονη Ελλάδα, αποφάσισε το 5ο της βιβλίο «να είναι ένα ταξίδι, μια πολύ προσωπική υπόθεση στη δική μου πατρίδα, γεμάτο από γεύσεις και αρώματα και σ’ ορισμένους αγαπημένους μου τόπους». Ένας απ’ αυτούς είναι η Καλαμάτα, χάρη στο Θανάση Ψαρούλη.

Ξέρουν τις ελιές, αλλά
υστερούμε σε promotion
Οπουδήποτε στον κόσμο, όταν λέμε Ελλάδα, οι περισσότεροι γνωρίζουν την Καλαμάτα και τις ελιές και το ελαιόλαδο, επεσήμανε η κα Πασχαλίδου. Έτσι αποφάσισε να έρθει, και εδώ «κάνουμε διάφορες φωτογραφίσεις, κάνω κάποιες συνεντεύξεις, μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τον πλούτο αυτού του τόπου και ως νέο προορισμό βέβαια σ’ αυτές τις ξένες αγορές». Απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», ανέφερε πως μέχρι τα τέλη του ’70, στη Σκανδιναβία σκόρδο και ελαιόλαδο αγόραζε κανείς μόνο σε φαρμακείο. Τώρα είναι πολύ της μόδας το ελαιόλαδο, αλλά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν το πλεονέκτημα να προωθούν πολύ καλύτερα το προϊόν τους.

Βελτιώσεις
Η κα Πασχαλίδου εκτίμησε πως η Μεσσηνία είναι πολύ πλούσια περιοχή, αλλά πρέπει κάποια πράγματα να βελτιωθούν, «από το να καλυτερέψουμε τα πεζοδρόμια μέχρι να φτιάξουμε λίγο την εικόνα της πόλης, να φροντίσουμε τα ξενοδοχεία να προσφέρουνε ό,τι καλύτερο γίνεται, μέχρι να πουλάμε σωστά τα προϊόντα μας», αναφερόμενη σε γευσιγνωσία ελαιολάδου και εκτιμώντας πως «λίγο πρόχειρα φερόμαστε». Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα έργα στην Costa Navarino.
Ο κ. Ψαρούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έλευση της κας Πασχαλίδου, ανέφερε δε ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Μεσσηνία ο αρχισυντάκτης ενός μεγάλου ταξιδιωτικού περιοδικού της Σκανδιναβίας, που φωτογραφίζει διάφορους τόπους του νομού μας, για να τους προβάλει.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"