Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Στρατοί ανέργων και "χρυσά παιδιά"


Τα σημάδια της σε όλες τις χώρες του κόσμου αφήνει καθημερινά η διεθνής κρίση, που ως αποτέλεσμα της, εκτός από τις πτωτικές ενδείξεις στους δείκτες ανάπτυξης των οικονομιών, οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των αγορών και των επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε σήμερα από τη Σύνοδο της G20 να πάρει ισχυρότερα μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης, κρίνοντας ότι η ανταπόκριση της κάθε χώρας σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται ακόμη μόνον "στην αρχή". Το διεθνές νομισματικό ταμείο ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε λόγο επίσης για βαθιά ύφεση των αναπτυγμένων οικονομιών.........


ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, σε μία ακόμη προσπάθεια της να στηρίξει τους αμερικανούς προμηθευτές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει
πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες, το σχέδιο του αμερικανού προέδρου για τη διάσωση της οικονομίας κινδυνεύει να πέσει στο κενό λόγω της έντονης οργής των μελών του κογκρέσου και της αντίδρασης της κοινής γνώμης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τη χορήγηση των μπόνους ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων στα στελέχη της AIG, διέταξε έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

"Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και λένε ότι είναι λάθος των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικανών. Ακούστε, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη. Εγώ είμαι ο πρόεδρος".

Ωστόσο, ο έμπιστος του υπουργός των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην απόφαση να ενισχυθεί η AIG, ως πρόεδρος του παραρτήματος της ομοσπονδιακής τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Στην κριτική που ασκήθηκε εναντίον του, γιατί δεν σταμάτησε την έκδοση των μπόνους, η απάντηση από το Λευκό Οίκο ήταν ότι πληροφορήθηκε γι' αυτά μόλις τρείς μέρες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Έντουαρντ Λίντι, στη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο ζήτησε από στελέχη να επιστρέψουν τα μπόνους.

"Ζήτησα από αυτούς που έλαβαν μπόνους μεγαλύτερο από εκατό χιλιάδες δολάρια να επιστρέψουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα. Κάποιοι προσφέρθηκαν να επιστρέψουν το 100% των χρημάτων".

Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα τους με την αιτιολογία ότι τα μεγαλοστελέχη δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Η AIG που ανήκει πλέον κατά 80% στο αμερικανικό δημόσιο, μετά την ενίσχυσή της από αυτό με 170 δισ. δολάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τονωτική ένεση σε μετρητά που δόθηκε σε εταιρεία από την έναρξη της κρίσης.

Παράλληλα με τα σκάνδαλα που προκαλούν την κοινή γνώμη, την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας επιχειρεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, με την αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η είδηση αυτή ανέβασε την τιμή του πετρελαίου κατά 5% τη στιγμή που το δολάριο σημείωνε πτώση.

Ρωσία

Την ίδια ώρα η ύφεση σπρώχνει καθημερινά στην ανεργία χιλιάδες ρώσους, μετά το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολύσεων σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο αριθμός των ανέργων σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία αγγίζει τα 6,4 εκατομμύρια, δηλαδή κυμαίνεται στο 8,5% του "ενεργού πληθυσμού" των κατοίκων της.

Από τη Μόσχα οι οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν, ότι εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τότε οι άνεργοι στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να ξεπεράσουν τα εννέα εκατομμύρια, γεγονός που αποτελεί μία παλινδρόμηση στο εργασιακό πεδίο δεκαετία του 1990.

Σε μία προσπάθεια να αναστρέψουν την αρνητική αυτή κατάσταση, στο ρωσικό κοινοβούλιο συζητείται αυτές τις ημέρες ο νέος αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός, εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΔΝΤ

Ανησυχητικές είναι επίσης και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ του -0,5% και του -1,0%.

Το ΔΝΤ προέβλεψε επίσης "βαθειά ύφεση" φέτος για τις αναπτυγμένες οικονομίες, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,6% στις ΗΠΑ και 5,8% στην Ιαπωνία και 3,2% στη ζώνη του ευρώ.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Εφιαλτική, όμως, είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου από τις αρχές του έτους στη Σλοβενία, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2009, ο αριθμός των ατόμων που απολύθηκαν έφτασε τις 12.700 και ο ρυθμός ανεργίας «σκαρφάλωσε» στο 8,3%.

Στο μεταξύ, από τις αρχές του έτους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Σλοβενίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα» από την οικονομική κρίση, με τις περιπτώσεις χρεοκοπίας να αυξάνονται, συνεχίζοντας την ανοδική «τροχιά» που καταγράφηκε το 2008.

Το 2008, η αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα «επίπεδα» του 22%, έναντι του 2007.

Στη Σερβία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασίμ Λιάγιτς επισήμανε - στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση RTS - πως καθημερινά απολύονται, κατά μέσο όρο, 3.000 άτομα.

Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ανακοίνωσε νέο «πακέτο» δράσεων για την υποστήριξη των τουλάχιστον 40.000 ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο υπουργός Οικονομικών Βγιέκοσλαβ Μπεβάντα δήλωσε πως εξετάζεται μια πιθανή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην οικονομία, ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του 2009 έγιναν απολύσεις 10.000 ατόμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ